Еврото спадна след силните данни от Еврозоната

822
Еврото спадна след силните данни от Еврозоната

Еврото отбеляза спад към края на търговията във вторник и затвори на 1.3776 долара след разнопосочна търговия през целия ден. Серията от силните икономически данни от Еврозоната не успяха да въздействат на единната валута. Предварителният CPI индекс в Еврозоната за февруари качи с 2.4% на годишна база до най-високи нива от октомври 2008г. насам след +2.3% за януари. Така инфлацията в Еврозоната остава доста над т.н. инфлационен таван за ценова стабилност на Европейската централна банка в 2.0% и тези данни може да подсилят спекулациите, че ЕЦБ ще трябва да покачи по-скоро лихвите в Еврозоната.

Окончателният промишлен PMI индекс на Еврозоната за февруари удари близо 10-годишен връх в 59.0 пункта спрямо 57.3 пункта за януари месец. Това е най-високото ниво на индекса от юни 2000 г. насам. Индексът на производството за февруари качи до 61.4 пункта от 59.4 за януари и остават над важното ниво от 50 пункта за 19-ти пореден месец. Нивото на безработицата в Еврозоната за януари спада до 9.9% от 10% за декември 2010 г. при средни прогнози за запазване в 10% нивото. Това е първият спад на нивото на безработицата в Еврозоната под 10% от декември 2009г. насам.

Нивото на безработицата в целия Европейския съюз за януари 2011 г. спадна до 9.5% от 9.6% за декември 2010г. и 9.5% преди година. Подкрепа на долара оказаха силният ISM промишлен индекс за февруари, който достигна 61.4 пункта (най-висок от 2004 г. насам) и балансираното изказване на управителя на Федералния резерв - Бен Бернанке.

Той каза, че ФЕД е готов да отговори при нужда на рязкото повишение в глобален план на цените на суровините с оглед кризата в част от Близкия Изток, но той смята, че инфлационните очаквания в САЩ остават ниски. Бернанке отново повтори, че икономическото възстановяване в САЩ набира скорост в момент, когато пазарът на труда и жилищният пазар остават слаби.

Прогнозите на ФЕД за БВП на САЩ са в рейнджа между 3.5% и 4% за 2011 г., като според него може би има причина за оптимизъм относно пазара на труда и новите работни места в идващите тримесечия.

Британският паунд също бе подложен на разнопосочна търговия, като затвори във вторник почти без промяна на нива от 1.6265 долара, като по-рано през деня отбеляза нов 14-месечен връх в 1.6329 долара.

Причина за движението на паунда вчера са смесените от Великобритания макроикономически данни, главно за промишления PMI индекс през февруари. Индексът PMI в сферата производството за февруари достигна 56.7 пункта, като показателят бе 55.8 пункта за предходния период. Влияние на паунда оказа и изказването на управителя на Английската централна банка - Кинг, който не даде индикации, че смята да се промени досегашната политика "на изказване" на банката относно лихвите.

Двойката USD/CAD падна до ново 40-месечно дъно преди края на вчерашното заседание на Канадската централна банка. Канадският долар продължи да намира подкрепа и от доста по-добрите от очакваното данни за БВП на Канада за последната четвърт на 2010 г. и за цялата 2010 г.. От банката оставиха без промяна основната лихва в 1% и не дадоха индикации, че скоро може да има нови вдигане на основната лихва.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg