Еврото стартира седмицата без промяна

503
Еврото стартира седмицата без промяна

Еврото започна новата седмица с разнопосочна търговия, като остана почти без промяна и затвори сесията в понеделник на нива от 1.4376 долара. Известен положителен ефект на единната валута оказа общия натиск върху долара на forex пазара, поради поредния провал на дълговите преговори в САЩ само седмица преди крайния срок за повишение на американския дългов таван.

Липсата на споразумение засилва опасения за евентуално обявяване на водещата световна икономика в "неплатежоспособност". Впоследствие еврото се повлия неблагоприятно от спада на риск-апетита на финансовите пазари след солидния негативен старт на фондовия пазар на САЩ. Отрицателно въздействие оказа и новината за понижение на рейтинга на Гърция от страна на агенция Moody's до "Са" от "Саа1".

От агенцията заявиха, че това понижение е провокирано от опасенията, че страната все още е изправена пред сериозни средносрочни предизвикателства относно нейната платежоспособност. Това понижение на рейтинга на Гърция е факт, въпреки споразумението от миналия четвъртък на лидерите на Еврозоната за нов спасителен финансов пакет за страната за общо 159 млрд. евро и серията мерки за облекчаване на дълговото бреме на Атина. Така, кредитният рейтинг на Гърция вече е само на една степен над нивото на "фалит", като според агенцията вероятността за фалит на Гърция сега е "почти на 100%". Но като цяло единната валута все още намира подкрепа от сделката в Еврозоната по отношение на Гърция, която намали напрежението на европейските дългови пазари.

Британският паунд отбеляза понижение по време на търговията в понеделник, като приключи деня на нива от 1.6274 долара. Известно негативно влияние върху паунда оказа изказване на Винс Кейбъл - бизнес секретар на британското правителство, според който може да се наложи Английската централна банка да прибегне до втора програма за "количествени улеснения". Той също така посочи, че британското правителство не би трябвало да отслабва своята фискална дисциплина, дори ако вътрешното потребление във Великобритания остане слабо.

В понеделник йената остана почти без промяна, като по-рано по време на търговията отбеляза 4-месечен връх спрямо долара в 78.03 йени. Впоследствие йената затвори търговията на нива от 78.26 йени. Негативно влияние на долара оказа липсата на споразумение при дълговите преговори в САЩ през уикенда.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg