Еврото удари двумесечен връх

737
Еврото удари двумесечен връх

Еврото удари двумесечен връх в сряда, след като изненадващо лошите данни за продажбите на дребно в САЩ засилиха загрижеността на пазарните участници около щатското икономическо възстановяване. От доклада на министерството на търговията в САЩ стана ясно, че продажбите на дребно през юни са спаднали с 0.5%, като прогнозите бяха за понижение от 0.1%. За предходния месец, показателят бе ревизиран възходящо до -1.1% от -1.2%.

От една страна по-големият спад в продажбите на дребно през юни не бе в подкрепа на риск-апетита на финансовите пазари, който беше движещата сила в последните дни за общия спад на долара и йената спрямо останалите основни валути. От друга страна тези слаби продажби на дребно и спада в цените на вноса, респективно спад в инфлацията, подкрепят позицията на ФЕД да запази "извънредно ниски лихвите за разширен период от време" и са нов сигнал за слабост в икономическото възстановяване на САЩ в последните месеци, което отблъсна пазарните участници от щатската валута.

След публикуването на лошите данни, еврото поскъпна с 0.45%, достигайки двумесечен връх на ниво 1.2777 долара. В подкрепа на единната валута се оказаха и силните щатски корпоративни печалби, които също така насърчиха инвеститорите да търсят по-високорисковите валути и активи.

Доларът не получи подкрепа от положителните корпоративни резултати, тъй като инвеститорите останаха силно обезпокоени за състояние на икономиката след слабите икономически данни в САЩ. Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари спрямо шест основни валути, се понижи с 0.4% до 83.22 пункта.

Стерлингът рязко нарасна до 10-седмичен връх, след като по-добрите великобритански данните за заетостта породиха спекулации, че Английската централна банка може да повиши лихвените проценти по-скоро от очакваното. Броят на хората, подали за първи път молби за помощи за безработни във Великобритания отчете спад за пети пореден месец през юни. В същото време, нивото на безработица се е понижило очаквано до най-ниското си равнище от февруари 2009 година насам. Броят на безработните, които са се регистрирали като такива през юни, се понижи с 20 800 спрямо предходния месец, достигайки 1.460 млн. души. Нивото на безработица спадна с 0.1% до 4.5%.

От слабите щатски данни се възползва японската йена, която поскъпна с 0.75% спрямо долара, достигайки стойност от 88.06 йени. Подкрепа японските пари получиха и от спада в доходността на американските държавни облигации, в следствие на доста неинфлационните данни за цените на вноса.

Доходността на 10-годишните книжа се понижи до 3.106%, а на 2-годишните книжа до 0.649%. Цените на внос в САЩ за юни се понижиха с 1.3%, като се очакваше покачване от 0.1%. За месец май цените на вноса паднаха с 0.5%. Това е най-големият спад на цените на внос от повече от година и първи спад на цените на внос за два поредни месеца от началото на 2009 година насам.

Спрямо еврото, японската валута поскъпна с 0.8% до 112.01 йени. Австралийският долар се търгуваше разнопосочно през вчерашния ден, като завърши търговията си без съществена промяна спрямо вторник на ниво 0.8844 щатски долара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg