Еврото успя да възвърне част от стойността си

658
Еврото успя да възвърне част от стойността си

През изминалия ден еврото успя да възвърне част от стойността си, затваряйки търговията в сряда на нива от 1.4322 долара. Благоприятно влияние на единната валута оказаха по-добрите икономически данни от Еврозоната. Финалният индекс PMI в сферата на услугите за юли е 51.6 пункта, като се очакваше да достигне 51.4. Продажбите на дребно за юни на годишна база са -0.4%, при очаквания да достигне -1.0% и показател -1.8% за предходния период. Продажбите на дребно за юни на месечна база са 0.9%, очакваше се да достигнат 0.5%, като показателят бе -1.1% за предходния период.

Продажбите на дребно в Еврозоната са нараснали с най-бърза скорост за последната една година през юни. Изненадващо високите стойности обаче, се дължат изцяло на покачването на показателя в Германия. Въпреки това, ръстът на продажбите не е бил достатъчен, за да неутрализира спада им през май. Този факт, заедно с високата безработица, понижаващите се доходи и продължаващата фискална криза, оказват негативно влияние върху доверието и едва ли скоро потребителските разходи ще започнат да се възстановяват.

Еврото отбеляза ръст и спрямо швейцарския франк след новината за серията мерки от страна на SNB. Швейцарската централна банка понижи основната лихва и бе заявено, че ще се увеличи предлагането на франкове на паричния пазар. Тези усилия се полагат, с цел да се спре рязкото покачване на швейцарската валута, която според банката е твърде надценена. Това решение на SNB е първия опит да се повлияе върху франка и да се защити икономиката от юни 2010 г. насам, когато бе последната интервенция на пазара от нейна страна.

Само за последните два месеца валутата повиши с 10% стойността си спрямо еврото, заради влошаващото се състояние с дълговата криза в Европа, заплашвайки по този начин експорта и икономическия ръст.

Впоследствие поредните слаби данни от САЩ за фабричните поръчки през юни и ISM индекса на услугите за юли, доведе до нови опасения относно американското икономическото развитие и провокира ново напрежение на финансовите пазари. От Moody's Investors Service и Fitch Ratings потвърдиха рейтинга от ААА за САЩ. В същото време обаче бяха отправени предупреждения за евентуално понижение, ако законодателите в страната не успеят да приложат мерките за понижение на дълга и икономиката отслабне.

Британският паунд отбеляза повишение, като затвори търговията в сряда на нива от 1.6426 долара. Паундът отбеляза ръст, като реакция от повишението на CIPS индексът в сферата на услугите - за юли е 55.4 пункта, при очаквания за 53.3 пункта и 53.9 пункта за предходния период.

Ръстът в доминиращия сектор във Великобритания се е засилил през юни, но бизнес доверието остава слабо, заради несигурността относно икономиката. Това е най-високо ниво от март насам и е на по-високо равнище, отколкото участниците на пазара предвиждаха. Секторът на услугите, който съставлява 75% от икономиката на Великобритания, отчита подобрение в бизнес условията и ръст в новооткрития бизнес. В същото време, бизнес доверието остава на историческо ниско ниво и се отчита незначително понижение в заетостта.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg