Еврото в паритет с долара през 2011 г. ... ако оцелее

975
Еврото в паритет с долара през 2011 г. ... ако оцелее

Очаква се еврото да достигне паритет с долара през 2011 г. заради слабото икономическо възстановяване на Европа, главно в сравнение със САЩ ... при положение че дотогава не се разпадне. Това е становището на Центъра за икономика и бизнес изследвания (CEBR) в Лондон.

Макар да е трудно да се предвиди кога това ще стане, разпадането на еврото е почти неизбежно, смята директорът на центъра Дъглас Мак Уилямс. Дотогава по думите му едно е сигурно - еврото ще бъде слабо. Общата европейска валута вече се обезцени с 30% спрямо долара тази година и по всяка вероятност ще заличи последните 20 цента до паритета евро-долар, когато покачването на американските лихви стане ясно и очевидно, докато лихвените проценти в еврозоната ще бъдат запазени на ниско равнище заради слабостта на икономиката, обяснява Мак Уилямс.

Изследователите от британския институт смятат, че Федералният резерв на САЩ трябва да започне да вдига лихвите си към края на годината в отговор на укрепването на растежа на американската икономика, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде парализирана от слабостта на европейската икономика.

Световното икономическо възстановяване продължава, темпът на растеж е различен между бързо развиващите се икономики и развитите страни. Икономическото възстановяване е учудващо силно в бързо развиващите се пазари, докато при напредналите икономики съществуват очевидни рискове, подчертава икономистът от центъра Чарлс Дейвис.

За световното икономическо възстановяване има тревога в две посоки: прегряване на икономиката на бързо развиващите се пазари, което ще изисква затягане на тяхната монетарна политика, и страха от още по-отчетливо забавяне на растежа на най-слабите западни икономики, когато бъдат премахнати мерките за подпомагане, предупреждава Дейвис.

Източник: БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg