Еврото възобнови спада си

363
Еврото възобнови спада си

Еврото поевтиня спрямо долара и йената преди доклад, който се очаква да покаже, че европейската дългова криза наранява перспективите за ръст в Еврозоната.

Понижението стана реалност и преди продажбата на дълг от Италия и Испания, вследствие на опасения за слабото му търсене.

Поскъпването на долара обаче се ограничава преди доклад утре, който се очаква да посочи забавяне на инфлацията в Китай.

Еврото загуби 0.2% спрямо долара до 1.2755 рано сутринта. Спрямо йената единната валута поевтиня с 0.2% до 98 йени.

Доларът се търгува без съществено изменение спрямо йената при нива от 76.90, спрямо 76.85 късно снощи по време на щатската сесия.

Индустриалното производство в Еврозоната се очаква да се е понижило за трети пореден месец през ноември, според прогнози на анализаторите от Bloomberg. Специалистите залагат за свиване от 0.3% в показателя.

Междувременно нивото на лихвите в Еврозоната се очаква да бъде запазено при 1% при срещата на ЕЦБ утре.

Испания се очаква да продаде дълг за 5 млрд. евро с матуритет през 2015-та и 2016-та година утре, докато Италия планира продажбата на 12 млрд. евро. Днес Германия ще продава петгодишен дълг за 4 млрд. евро.

Дори и малки признаци за слабо търсене на немски дълг днес, може да се изрази в сериозен отлив на интерес при пласирането на испанския и италианския дълг утре, коментират пазарни наблюдатели. Това пък от своя страна може да доведе до по-нататъшни загуби за единната валута.

Вчера рейтинговата агенция Fitch Ratings предупреди, че съществува значителен шанс за понижаване на кредитния рейтниг на Италия и Испания.

Единната валута поевтиня и след информация на Reuters, че хеджфондове могат да застанат на пътя на 100-милиардния план за преструктуриране в Гърция, който се очаква да бъде обявен от гръцкия министър-председател през следващата седмица.

Допълнително въздействие върху еврото могат да окажат и данните за продажбите на дребно в САЩ. Те се очаква да са се повишили с 0.3% през изминалия месец според средните очаквания на анализаторите, след като добавиха 0.2% през ноември.


Българският бизнес

Автор: Теодор Минчев

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kory
# 0
22:01 | 20 January 2012
I wnaetd to spend a minute to thank you for this.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg