Еврото загуби позиции след вчерашните макро данни

970
Еврото загуби позиции след вчерашните макро данни

Еврото загуби позиции във вторник, понижавайки се с 1% до ниво 1.3825 долара. За този натиск върху единните пари влияние оказа възходът на британския паунд срещу всички основни валути, както и спадът на европейските фондови и стокови пазари.

От друга страна, щатският долар получи солидна подкрепа от по-доброто от очакванията представяне на индекса на потребителското доверие на САЩ за октомври и добрите данни за промишления индекс на ФЕД на Ричмънд. Според изнесените данни, потребителското доверие за октомври се е покачило до 50.2 пункта, след като се очакваше да достигне 49.6 пункта. Показателят бе 48.5 пункта за предходния период. ФЕД индексът на област Ричмънд за октомври отчете 5 пункта, като се очакваше да достигне -1 пункта от -2 за септември.

Доларовият индекс, измерващ стойността на зелените пари, се покачи с 0.85% до 77.83 пункта.

Стерлингът бе най-търсената валута през вчерашния ден, след като рейтинговата агенция S&Poor's обяви, че ревизира своите перспективи за кредитния "ААА" рейтинг на Великобритания до "стабилен" от "негативен". Допълнителна подкрепа паундът получи и от неочаквано силните предварителни данни за БВП на страната. Икономиката на Великобритания нарасна с по-бърза скорост отново спрямо очакванията и през третото тримесечие. Така се противопостави на прогнозите за рязък спад в икономическото възстановяване. Това бе съобщено от Националния статистически офис на страната.

Според публикуваните предварителни данни, икономиката е отчела ръст от 0.8% за периода юли-септември след необичайно високото покачване за април-юни. На годишна база показателят е нараснал с 2.8%, след отчитане на покачването от 1.7% за предходния период. Това е най-силният годишен ръст от третото тримесечие на 2007 година насам. Очакванията на пазарните участници бяха БВП да достигне 0.3% на тримесечна и 2.4% на годишна база. В резултат стерлингът поскъпна с 1.1%, достигайки ниво 1.5893 долара.

Японската йена отчете силен спад спрямо долара, достигайки стойност 81.61 йени, като избягването на валутата бе следствие от по-добрите следобедни икономически данни от САЩ и известно повишение на доходността на щатските ценни книжа. В основната на вчерашния отскок на долара обаче стои покриването на къси долари с оглед новата серия японски вербални "интервенции" против поскъпването на йената.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg