Еврото започна да губи възходящия си импулс

850
Еврото започна да губи възходящия си импулс

Според пазарни слухове Гърция се нуждае от 40% до 50% преструктуриране на своя дълг, за да се гарантира финансовата стабилност на страната. Тези спекулации доведоха до известен натиск върху еврото към края на европейската сесия вчера.

От другата страна на Kонтинента, финансовото положение на испанските банки се оказа много по-тежко от очакванията. Премиерът на Испания успя да убеди китайски инвеститори да инжектират около 13 млрд. евро, директно в банковата система на Испания. МФ на Китай инвестираха около 25 млрд. евро в държавни облигации на Испания.

Според МВФ, европейските банки няма да бъдат в състояние да увеличат капитала си и ще трябва да орежат дивидентите. Някои ще трябва да бъдат преструктурирани. Размерът на дължимите суми от световните банки през последните години надвишава 3,6 трлн. долара.

В тази връзка, членът на изпълнителния борд на ЕЦБ - Бини Смаги заяви, че данъкоплатците в отделните европейски страни трябва да понесат своя дял от спасяването на пострадалите банки, тъй като те са се възползвали, когато институциите са се представяли добре. Той допълни, че някои от страните, като Ирландия и Великобритания са се възползвали от това, че имат по-малък контрол върху банките, което е позволило на институциите да се развият бързо. В случай, че банковата система на тези страни има нужда от средства, то данъкоплатците трябва да поемат отговорността за нея.

EUR/USD загуби добрия възходящ импулс през последните няколко дни. Единната валута опита нова атака за пробив на 15-месечният връх в 1.4520, но той се оказа отново пречка за нея. Така еврото формира временен двоен връх спрямо американския долар, което превръща това ниво в ключова краткосрочна съпротива. Според пазарни слухове в тази област има важни опционни бариери, което поставя еврото под натиск.

Нивото при 1.4535 е ключова съпротива, според анализатори на Commerzbank и те са на мнение, че то сега е под заплаха. При пробив, целта ще бъде достигане на върха от 2009 г. при 1.5145. От банката са на мнение, че единствено при спад под тренд линията на подкрепа при 1.4218, то натискът за покачване ще спадне.

През тази нощ EUR/USD остана да се търгува между 1.4420-70 , под зоната на азиатските оферти в 1.4520-35, но според дилърските чатове, бидове на голяма американска банка ограничава спада на еврото на този етап.

За разлика от долара, швейцарският франк и японската йена се представят значително по-добре през тази седмица. Рисковете за японската икономика са изцяло в негативна посока. Правителството на Япония понижи оценката си за икономиката на страната за първи път през последните шест месеца. Анализатори очакват с интерес доклада на финансовото министерство относно търговския баланс за март. През последните няколко дни японската валута повишава стойността си спрямо основните валути на пазара, коригирайки резкият й спад след интервенцията на Г-7.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg