Еврото засили своя спад

1039
Еврото засили своя спад

В сряда след разнопосочна търговия еврото отчете втори пореден ден на понижение и затвори търговията на нива от 1.4096, след като предния ден отбеляза нов 4-месечен връх в 1.4247 долара. Основна причина за спада на единната валута е информацията, че на започващата днес двудневна среща на лидерите на ЕС/Еврозоната няма да се вземе решение за евентуалното увеличение на размера и правомощията на настоящия Фонд за спешна финансова помощ EFSF и че такова решение може да се очаква чак към кая на месец юни.

За натиска върху еврото влияние оказва и подновеното напрежение около европейската дългова криза. Играчите на форекс пазара бяха в нервно очакване на края на дебатите в Португалия. Късно снощи португалският парламент отхвърли плана на правителството за съкращаване на държавните разходи, който имаше за цел да ограничи дълговете на страната. Това повдига реална опасност от политическа криза в страната, тъй като преди гласуването премиерът Сократеш обяви, че не би могъл да управлява страната без одобрението на предложените мерки.

Провалът на преговорите в страната може да доведе до силен отлив на инвеститорско доверие към еврото и Еврозоната. Сега очакванията са да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори, което може да се случи още през май или юни. Предложенията на правителството бяха за ограничаване на бюджетния дефицит с 0.8 на сто от БВП тази година. Това се предвиждаше да стане чрез съкращаване на разходите за здравеопазване и намаляване с 10 на сто на пенсиите, които са над 1 500 евро. Това решение на португалския парламент доведе до ново покриване на прекалено дълги инвестиции в евро и засилване на притесненията около европейската дългова криза.


Вчерашните макроикономически данни от Еврозоната също не бяха в подкрепа на единната валута. Потребителското доверие в 17-те страни, които използват еврото, се е влошило през март, но в по-малка степен от очакваното. От Европейската комисия бе съобщено, че индексът на потребителското доверие в Еврозоната се е понижил до -10.6 пункта през март от -10.0 за февруари, след като през предходния месец отчете ръст. Участниците на пазара прогнозираха показателят да бъде -11 пункта. Потребителското доверие от ЕС като цяло също се е понижило незначително - до -12.8 пункта от -12.4 за февруари. Спада на еврото донякъде беше ограничен от покачването на индекса на бизнес доверието в Белгия за март до -6.2 пункта, както и от спада на продажбите на нови жилища в САЩ за февруари с цели 16.9% на месечна база. На годишна база, продажбите на нови жилища за февруари 2011г. са спаднали с цели 28%.

Британският паунд се понижи рязко в сряда и затвори търговията на нива от 1.6242 долара, след като четири поредни дни отчиташе печалби. Пазарните участници останаха разочаровани от изнесената стенограма от последното заседание на Комитета по монетарна политика към Английската централна банка, която не се различи от предходното заседание през февруари и не даде ясен знак за евентуално вдигане на британската лихва в близко бъдеще За този спад на паунда влияние оказаха и бюджетните нови прогнози на британския финансов министър Осборн - от една страна понижение на прогнозите за растежа на БВП за 2011г. и 2012г. и от друга страна повишение на прогнозите за нетния публичен дълг на страната за следващите две финансови години.

Японската йена за трети пореден ден продължава да се движи почти без промяна спрямо долара, като в края на вчерашната търговия двойката се разменяше за 80.93 йени. Инвеститорите избягват японската валута най-вече поради възможността Японската централна банка отново да интервенира на пазара.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg