Eврозоната запазва ръста си през четвъртото тримесечие на 2015 г.

1010
Eврозоната запазва ръста си през четвъртото тримесечие на 2015 г.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0.3% през последното тримесечие на миналата година на тримесечна база, както и с 1.6% на годишна, посочиха данните на Евростат.

БВП на страните от ЕС се е повишил с 0.4% на тримесечна и с 1.8% на годишна база през последните три месеца на миналата година, посочи още статистиката.

Същият ръст бе отчетен и през третото тримесечие на изминалата година – съответно 0.3% за еврозоната и 0.4% за ЕС на тримесечна база.


Леко забавяне обаче бележи ръстът на годишна база, който е при ниво от 1.6% за еврозоната и 1.9% за страните от ЕС.

За цялата изминалата година ръстът на еврозоната е 1.6%, докато този на 28-те страни членки на ЕС е възлязъл на 1.9%. Година по-рано ръстът в двата региона е съответно 0.9% и 1.4%.

Най-голям ръст през последното тримесечие на миналата година на тримесечна база е регистрирала икономиката на Швеция (1.3%), следвана от Естония (1.2%) и Румъния и Полша с 1.1%. Свиване са регистрирали икономиките на Хърватия (-0.5%), както и на Латвия (-0.3%).

Потребителските разходи са се повишили с 0.2% в еврозоната и с 0.4% в ЕС през последните три месеца на годината. Дългосрочните инвестиции са нараснали съответно с 1.3% в еврозоната и с 1.1% в ЕС. Износът се е повишил с 0.2% в еврозоната и с 0.5% в ЕС.

У нас ръстът през последното тримесечие на миналата година е възлязал на 0.7% на тримесечна база, колкото е бил и през третото тримесечие, както и 3% на годишна, което е леко ускоряване, в сравнение с ръста от 2.9% тримесечие по-рано.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg