Eврозоната запазва ръста си през четвъртото тримесечие на 2015 г.

944
Eврозоната запазва ръста си през четвъртото тримесечие на 2015 г.

Брутният вътрешен продукт на еврозоната е нараснал с 0.3% през последното тримесечие на миналата година на тримесечна база, както и с 1.6% на годишна, посочиха данните на Евростат.

БВП на страните от ЕС се е повишил с 0.4% на тримесечна и с 1.8% на годишна база през последните три месеца на миналата година, посочи още статистиката.

Същият ръст бе отчетен и през третото тримесечие на изминалата година – съответно 0.3% за еврозоната и 0.4% за ЕС на тримесечна база.

Леко забавяне обаче бележи ръстът на годишна база, който е при ниво от 1.6% за еврозоната и 1.9% за страните от ЕС.

За цялата изминалата година ръстът на еврозоната е 1.6%, докато този на 28-те страни членки на ЕС е възлязъл на 1.9%. Година по-рано ръстът в двата региона е съответно 0.9% и 1.4%.

Най-голям ръст през последното тримесечие на миналата година на тримесечна база е регистрирала икономиката на Швеция (1.3%), следвана от Естония (1.2%) и Румъния и Полша с 1.1%. Свиване са регистрирали икономиките на Хърватия (-0.5%), както и на Латвия (-0.3%).

Потребителските разходи са се повишили с 0.2% в еврозоната и с 0.4% в ЕС през последните три месеца на годината. Дългосрочните инвестиции са нараснали съответно с 1.3% в еврозоната и с 1.1% в ЕС. Износът се е повишил с 0.2% в еврозоната и с 0.5% в ЕС.

У нас ръстът през последното тримесечие на миналата година е възлязал на 0.7% на тримесечна база, колкото е бил и през третото тримесечие, както и 3% на годишна, което е леко ускоряване, в сравнение с ръста от 2.9% тримесечие по-рано.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Създайте идеалния климат у дома

Каквато и да е температурата навън и каквито и да са вашите...