ФЕД остави лихвата и потвърди финансовите стимули

1179
ФЕД остави лихвата и потвърди финансовите стимули

EUR/USD остана под ключовата бариера в 1.35 и заличи спечелените през деня позиции, след като Федералният резерв запази основният лихвен процент на ниво от 0.25%, както и програмата за „количествени улеснения" на стойност от 600 млрд. долара. Официалното становище на ФЕД за изкупуване на дългосрочни облигации, остана без промяна.

Според доклада на централната банка, инфлацията запазва негативната си тенденция, а безработицата остава висока, което оставя отворена възможността за бъдещо разширяване на програмата за количествени улеснения. Доларът отчете леко поскъпване след публикуването на доклада, а щатските акции започнаха да се понижават, водени от финансовият сектор. Въпреки това индексът Dow Jones затвори сесията на нива, видени за последно още преди фалита на Lehman Brothers, Dow нарасна с 47.98 пункта, или 0.42%, затваряйки на 11 476 пункта, което е най-високата стойност от 8 септември 2008.

Ако икономиката на САЩ продължи да се развива и през 2011, каквито са и очакванията на анализаторите, ако фондовият пазар се балансира и продължи своето възходящо движение, това би означавало, че ФЕД ще започне да планира изхода от своята мултитрилионна доларова стратегия? Това бе въпросът след снощното заседание на ФЕД.


Въпреки че през последните няколко дни анализаторите направиха своите положителни прогнози за ръст на американската икономика през 2011г., то инвеститорите все още не са готови за изтеглянето на огромните количествени улеснения, които стимулираха 21-месечното рали на фондовият пазар. "Инвеститорите в никакъв случай не са психически готови за изтегляне на финансовите стимули", казва Уорд Маккарти, главен икономист от Джефрис в Бостън. Той допълни, че високата безработица и опасенията относно икономическата нестабилност ще държат инвеститорите вързани към монетарната политика на ФЕД още месеци, а може би и години напред.

Инвеститорите са съгласни за сега да останат в ръцете на ФЕД. На снощното си заседание, централната банка не даде индикации да изтегли финансовите стимули или да повиши в близък план лихвите, които са близо до нула. "Когато видим, че водещите индикатори се движат нагоре и безработицата намалява, то тогава пазарът ще бъде готов да види в края на програмата за количествени облекчения", каза Куинси Кробси, главен стратег в Prudential Financial. Той допълни, че не бива да се забравя страданието на пазара в края на април, когато приключи първият транш от „количествени улеснения" на ФЕД.

Икономическите данни през изминалият ден показаха, че американската икономика върви нагоре, макар и с минимални темпове. Производствената инфлация в САЩ през ноември се е повишила за пети пореден месец и то с по-бърза от очакваната скорост. Основна причина за това е, че основната производствена инфлация е отчела покачване, както и по-високите разходи за енергийни и хранителни продукти. Според публикуваните данни, индексът на производствените цени се е повишил с 0.8% на месечна база през ноември - най-високо ниво от март насам, след като през октомври нарасна с 0.4%. Участниците на пазара прогнозираха покачване от 0.6%. Тези данни сочат, че нарастването на цените остава под целта, поставена от ФЕД около 2.0% на годишна база.

Продажбите на дребно в САЩ са нараснали за пети пореден месец през ноември благодарение на покупките за предстоящите празници. Продажбите на дребно в САЩ са нараснали с 0.8% през ноември, съобщиха от министерството на търговията, като участниците на пазара прогнозираха покачване от 0.7%. Въпреки покачването, продажбите на дребно като цяло остават умерени, като основна причина за това е, че нивото на безработица в страната задържа близо до 26 годишния си връх. Заради сложното състояние на пазара на труда, потребителите продължават да се въздържат от разходи.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg