Фед запази нивото на лихвите без промяна

1984
Фед запази нивото на лихвите без промяна

Напълно очаквано ФЕД запази нивото на лихвите непроменено при нива между нула и 0.25% на годишна база. Решението срещна широките очаквания на анализатори и инвеститори.

Решението е в отговор на опитите за подкрепа на настоящото икономическо възстановяване на най-голямата световна икономика.

Миналата седмица Бернанаке обяви, че е „много вероятно рецесията да е е приключила", което беше най-оптимистичната му оценка от месеци.

В условията на възстановяващата се икономика централната банка ще разгледа отново ефективността на спешните програми за насърчаване на разходите и кредитирането, които са от основно значение за подкрепата на икономиката.

Повечето икономисти смятаха, че ФЕД ще запази основната си лихва на ниво между нула и 0.25% до края на годината, за да се запази основния процент по кредитите на банките, който се използва за определянето на лихвените проценти по жилищните заеми, определени кредитни карти и други потребителски заеми, на ниво от около 3.25%, което е най-ниското от десетилетия.

Бернанке обаче миналата седмица предупреди, че темпът на икономически растеж в предстоящите месеци няма да бъде достатъчно силен, за да генерира много нови работни места и да предотврати нарастването на нивото на безработицата, която достигна 26-годишен връх от 9.7% през август и се очаква да надхвърли 10% през тази година.

Нека да припомним, че днес по-рано през деня еврото достигна най-високата си от една година насам стойност спрямо щатския долар при нива от около 1.4850 долара.

След решението на резерва еврото отново пое нагоре, търгувайки се при нива от 1.4830, след като преди това се разменяше на нива от около 1.4780 долара за евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg