Финансовите министри на страните от Г-7 посъветваха да се избягват залозите срещу йената

398
Финансовите министри на страните от Г-7 посъветваха да се избягват залозите срещу йената

Финансовите министри на страните, участвали в срещата на индустриално развитите страни от Г-7, препоръчаха на инвеститорите да избягват залозите срещу йената, без да се застраховат.

Президентът на Европейската централна банка определи подобни сделки срещу йената като неподходящи без изрична застраховка.

Предупреждението, което ръководителите на Централната банка отправиха след срещата си на 10 февруари, идва към инвеститорите, за да се избегне големият риск, който носят позициите срещу една валута на финансовите пазари.

Като основание за направеното предупреждение, финансовите министри визират възможността за по-силен от очакванията на пазарните участници ръст на японската икономика, след серията от негативни новини за развитието й през последните седмици.

Японската национална валута се понижи до исторически минимум спрямо еврото, което повиши опасенията сред европейските страни, че износът им ще усети негативния ефект от поскъпването на единната валута на японския пазар.

На срещата на страните от Г-7 бе изразено мнението, че японската икономика ще продължи с най-дългата си серия на повишение от втората световна война.

Финансовият министър на САЩ се разграничи от направеното изявление, като заяви, че според него курсът на еврото спрямо йената свободно се определя на валутните пазари.

До нов рекорден максимум поскъпна еврото спрямо йената, достигайки най-висока стойност от 158.99 йени за едно евро. В последствие обаче единната валута регистрира загуби спрямо йената и към момента се разменя на нива от 157.90 йени за евро.

До голяма степен поскъпването на основните валути спрямо долара се предопределя от ниския лихвен процент в Япония, който към момента е 0.25% на годишна база, както и от очакванията Японската централна банка да забави по-нататъшното повишение на лихвите.

В същото време лихвите в САЩ са в размер на 5.25% на годишна база, а тези в еврозоната са 3.25%, като се очаква на следващата среща на Европейската Централна Банка те да бъдат повишени с нови 25 базисни пункта.

Страните от Г-7 обмислят още премахването на международните ограничения при търговията с финансови инструменти, инициатива поставена на дневен ред от щатския финансов министър Хенри Поулсън.

Тя е свързана с възможността брокери от една страна свободно да купуват или продават акции на компании от други държави.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg