Франкът поскъпва

1203
Франкът поскъпва

Швейцарският франк регистрира поскъпване спрямо останалите основни валути, след новината, че централната банка на страната е спряла продажбата на франкове, преди обявяването на курса, на който валутата ще бъде временно фиксирана към еврото.

Това е очакваното поредно действие от страна на банката за ограничаване на повишението на франка спрямо долара и останалите основни валути.

Франкът поскъпна с 2.1% спрямо еврото, преди да ограничи загубите си и да се търгува на нива от 1.1413 в Цюрих.

Пазарни специалисти коментират, че франкът е поскъпнал с твърде много спрямо единната валута в очакване на решението и в момента се наблюдава известно разочарование сред инвеститорите.

В същото време на швейцарската централна банка ще й е много трудно да стои далеч от валутните пазари, на които франкът има тенденция за поскъпване.

Франкът достигна историческо дъно спрямо еврото на 9 август, отражение на опасенията на инвеститорите, че дълговата криза в еврозоната ще се задълбочи.

Намесата на швейцарската банка обаче и оповестените от нея действия за задържане на поскъпването на франка, както и фиксираното му към еврото доведоха до драстично поскъпване на швейцарската валута спрямо единната такава.

От швейцарската банка обявиха, че ако се налага ще предприемат и по-нататъшни действия за ограничаване на поскъпването на местната валута.

Скъпият франк прави швейцарските стоки изключително неконкурентоспособни на международните пазари, като по този начин заплашва сериозно икономиката на страната.

Според много специалисти обвързване на франка с еврото е почти невъзможно, а ефектите от скъпата швейцарска валута за икономиката на страната ще са изключително негативни и ще станат реалност съвсем скоро.

Франкът се смята за „спасителен остров" от инвеститорите и отбеляза поскъпване с 11% през тази година спрямо еврото.

Спрямо долара швейцарската валута поскъпна през тази година с 19% до исторически рекорд от 0.7071.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg