Хаотични движения на валутните пазари

1130
Хаотични движения на валутните пазари

Валутните пазари запазиха хаотичните си движения и през изминалият ден. Волатилност и разнопосочност са двете думи с които може да се опише форекс пазарът. Не може да се открои ясно изразена печеливша или губеща валута.

Американският долар се повиши срещу валутите, които са зависими от суровините, като австралийския, новозеландския, канадския долар, както и срещу британския паунд. Срещу останалите валути ( еврото, швейцарския франк и японската йена) обаче зелените пари срещнаха силна съпротива.

По подобен начин стояха нещата и при останалите валути.

EUR/USD не успя да пробие върха от предишният ден, но достигна непосредствено до него в 1.4890. Според слухове хеджфондове продължават да изграждат дълги позиции в евро. По статистически данни залозите срещу долара са се увеличили до 28 млрд. долара, допреди първата историческа пресконференция на Бен Бернанке през изминалата седмица.

Според изнесени данни хеджфондовете са направили стотици милиони долари от последния срив в стойността на зелените пари. Данните показват, че инвеститорите са залагали срещу долара в полза на почти всяка друга валута с изключение на японската йена. Тази сутрин и по време на азиатската сесия имаше известен натиск върху единната валута и към 8 ч българско време, тя се разменя на нива от 1.4805/15 долара.

GBP/USD се оказа под силен натиск и загуби близо 200 пипса от стойността си след лоши икономически данни. Индексът CIPS в сферата на производството за април е 54.6 пункта, очакваше се да достигне 57.1 пункта, каквато беше стойността му и от предходния период. Въпреки ръста в продажбите на дребно, паундът продължи свободното си падане, като към тази сутрин се разменя на нива от 1.6460/80 спрямо долара.

Министърът на финансите на САЩ Тимоти Гайтнър заяви, че държавата ще достигне лимита на държавния дълг не по-късно от 16 май, което поставя долара в губеща позиция на този етап, докато правителството не излезе с реален план за намаляване на дефицита.

От друга страна, ако спадът в суровините (предимно злато и сребро) продължи, това би оказало подкрепа на зелените пари.

Пазарни слухове за възможни продажби на част от златните резерви на Португалия, Гърция и Испания за покриване на задълженията по държавните си дългове. Златният резерв на Португалия се оценява на 382.5 тона или 20.7 млрд. долара и е най-голям от европейските държави.

Борсата в Чикаго от своя страна, повиши минималния изискуем марджин на среброто с 12 %. Покачването на марджина е за трети път от седмица насам, което предизвика нов срив на сивият метал.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg