HSBC: Настъпи краят на валутните войни

2130
HSBC: Настъпи краят на валутните войни

С поевтиняването на долара спрямо еврото и йената от началото на годината изглежда, че възможностите на ЕЦБ и Японската централна банка да въздействат в посока на поевтиняване на валутите си с монетарни действия са изчерпани.

Това прогнозират специалисти от британската банка HSBC, според които валутната война е приключила.

Инвеститорите би следвало да приветстват този развой на нещата, защото единствените, които се облагодетелстваха от скъпия долар, бяха еврото и йената, коментират още от институцията.


Силният долар, от друга страна, нараняваше сериозно развиващите се икономики по направление на петрола и валутите им.

Това караше централните банки на тези страни да предприемат последващи монетарни стимули, целящи обезценка на националните им валути, с което да върнат конкурентоспособността си на международните пазари.

Централните банки на развиващите се страни обаче могат да започнат да се отказват от по-нататъшни подобни действия, като виждат как политиката на ЕЦБ и японската банка нямат търсения ефект, смятат от HSBC.

Казано по друг начин, много е вероятно да сме станали свидетели на края на валутните войни - поне засега, според анализаторите на британската банка.

Анализаторите имат различни тези за това кой е бил факторът в основата на поскъпването на еврото и йената от началото на годината.

Според една част от пазарните участници, основна причина за това е било търсенето на сигурност от инвеститорите. Според други, Китай е купувал йени и евро, като се е отказвал от долари, което е довело до поскъпването на двете валути.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg