Инфлацията - новото притеснение за Еврозоната

829
Инфлацията - новото притеснение за Еврозоната

Еврото успя да поскъпне с цели 3.8% през изминалата седмица, след като в понеделник удари ново 4-месечно дъно към 1.2873 долара, преди да последва много силното рали до 1.3457 по време на петъчната търговия. Това е най-силното едноседмично рали на еврото спрямо долара за година и половина.

Като основна причина за поскъпването на единната валута се изтъкват успешните аукциони за нови дългови книжа на Португалия, Испания и Италия и надеждите, че в скоро време Европейските официални представителите ще предприемат по-всеобхватен план за справяне с Европейската дългова криза. Изказванията през седмицата, че Китай и Япония стоят зад Еврозоната и ще продължават да изкупуват европейски дългови облигации също оказаха подкрепа на еврото.

Инфлацията в Еврозоната е нараснала през декември, преминавайки поставената цел от ЕЦБ за първи път за последните две години. Парична за това е било покачването на цените на горивата, хранителните, алкохолните и тютюневите изделия. Според изнесените данни, инфлацията в Еврозоната се е повишила с 2.2% през декември на годишна база спрямо 1.9% през ноември. В същото време, на месечна база през декември потребителските цени са нараснали с 0.6%, спрямо 0.1% месец по-рано.

Членът на управителния съвет на ЕЦБ, Юрген Старк подчерта, че покачването на инфлацията над 2.0% най-вероятно е временно явление, но централната банка трябва да следи отблизо движението на цените. На своето заседание в четвъртък банката загатна, че ако инфлацията в Еврозоната продължи да се покачва, то в края на годината е възможно основният лихвен процент да бъде повишен. Това обаче може да се окаже нож с две остриета на фона на високата безработица и дълговата криза в Европа.

Доларът успя да поскъпне спрямо повечето основни валути по време на американската сесия в петък, след като от централната банка на Китай бе заявено, че ще бъде повишено минималното съотношение на банковите резерви с 50 базисни пункта. Повишението, което ще влезе в сила от 20.01.2011 г. е поредният опит на Китай да се справи с инфлацията, след като тя нарасна с 5.1% през ноември на годишна база - най-голямото покачване за последните 2 години.

Друга причина за поскъпването на зелените пари в края на седмицата бяха и данните за инфлацията, която отчете повишение с 0.5% на месечна база през декември, след като за ноември нарасна с 0.1%. На годишна база инфлацията е нараснала с 1.5%, а основната е достигнала 0.8%. Потребителските цени в САЩ са нараснали с по-бърза скорост от очакваната и най-бързо от юни 2009 г. насам, като причина за повишението отново се посочват по-високите цени на енергийните продукти, което се случва за шести пореден месец. Очаква се тенденцията за повишаването на цените да се запази, след като правителството взе решение да увеличи паричната маса в обръщение, с цел допълнително стимулиране на икономиката.

Днес предстои редовната среща на финансовите министри от Еврозоната, на която е възможно да се коментира евентуално увеличаване на фонда за справяне с Европейската дългова криза. Днес пазарите в САЩ ще останат затворени, което може да доведе до тънка и неликвидна търговия на финансовите пазари. Предпоставка за спад на еврото през тази седмица може да се окаже изказването на Саркози, че единната валута е твърде силна спрямо долара и влияе негативно върху конкурентоспособността на компаниите в Еврозоната. Той подчерта, че ще се бори по време на президентството на Франция на Г20 да подсигури на компаниите от Еврозоната конкурентни валутни разменни нива.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg