Инфлацията в еврозоната над очакванията на анализаторите

1735
Инфлацията в еврозоната над очакванията на анализаторите

Инфлацията в еврозоната превиши средните очаквания на анализаторите през февруари, което се очаква да окаже натиск на ЕЦБ да не предприема по-нататъшни монетарни стимули през следващата седмица.

Потребителските цени в страните, ползващи еврото като основна валута, са се повишили с 0.8% на годишна база, колкото бе ръстът им през изминалия месец. Това се оказа обаче над средните очаквания на анализаторите за инфлация от 0.7%.

Енергийните цени са се понижили с 2.2% в еврозоната през февруари след спада им с 1.2% през януари, посочиха днешните данни.


Цените на алкохола и цигарите са се повишили с 1.5% след ръста им с 1.7% предходния месец.

В същото време нивото на безработица в еврозоната се е запазило при 12%, което е изключително близо до рекордното ниво от 12.1%  през септември миналата година, според данни на Евростат.

С най-високо ниво на безработица се отличава Испания с 25.8%, докато в Австрия то е едва 4.9%. В Германия нивото на безработица е било 5%.

На 6 февруари Марио Драги, ръководител на ЕЦБ, заяви, че трябва да излязат данните за инфлацията в еврозоната преди да се прецени могат ли и трябва ли да се предприемат допълнителни мерки от страна на ЕЦБ. Той потвърди позицията на финансовата институция за намеса, ако това е наложително.

„Общата картина е ясна – ценовият натиск в еврозоната е много слаб“, коментира Джонатан Лойнс, главен икономист в Capital Economics Ltd., цитиран от Bloonberg.

След данните еврото отбеляза изключително силно поскъпване спрямо долара, повишавайки се до нива над 1.3800 спрямо долара.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg