Инфлацията в Еврозоната най-висока от три години

711
Инфлацията в Еврозоната най-висока от три години

Инфлацията в еврозоната се повиши изненадващо до най-високата си от три години насам стойност през септември, посочиха изнесени днес данни. За изтичащия месец инфлацията в региона е била 3%, на фона на 2.5% през август.

Това е най-голямото повишение на инфлацията от октомври 2008 година насам. Резултатът превиши сериозно средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха инфлацията да се запази при ниво от 2.5%.

Високото ниво на инфлацията се очаква да окаже допълнително негативен ефект върху и без това затруднената от дълговата криза икономика на Еврозоната.

В същото време нивото на потребителското доверие през септември също се е понижило с повече от очакванията.

Предвид на страховете от страна на Европейската централна банка от инфлация и целената от институцията зона на комфорт от 2%, високата инфлация може да доведе до по-нататъшно повишение на лихвите. Голяма част от инвеститорите залагаха на понижение на лихвите в Еврозоната, което се виждаше от нивата на търговия на лихвените фючърси.

От ЕЦБ прогнозираха по-рано инфлация от 2.6% през тази година и забавянето й до 1.7% през следващата. В същото време ръста на икономиките от Еврозоната може да се забави до 1.3% през следващата година от очакваните 1.6% през тази година.

Данните допринесоха за понижение в еврото, което се търгува на нива от около 1.3500 - ниво, което бе преодоляно, но за кратко.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...