Инфлацията в Еврозоната най-висока от три години

680
Инфлацията в Еврозоната най-висока от три години

Инфлацията в еврозоната се повиши изненадващо до най-високата си от три години насам стойност през септември, посочиха изнесени днес данни. За изтичащия месец инфлацията в региона е била 3%, на фона на 2.5% през август.

Това е най-голямото повишение на инфлацията от октомври 2008 година насам. Резултатът превиши сериозно средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха инфлацията да се запази при ниво от 2.5%.

Високото ниво на инфлацията се очаква да окаже допълнително негативен ефект върху и без това затруднената от дълговата криза икономика на Еврозоната.

В същото време нивото на потребителското доверие през септември също се е понижило с повече от очакванията.

Предвид на страховете от страна на Европейската централна банка от инфлация и целената от институцията зона на комфорт от 2%, високата инфлация може да доведе до по-нататъшно повишение на лихвите. Голяма част от инвеститорите залагаха на понижение на лихвите в Еврозоната, което се виждаше от нивата на търговия на лихвените фючърси.

От ЕЦБ прогнозираха по-рано инфлация от 2.6% през тази година и забавянето й до 1.7% през следващата. В същото време ръста на икономиките от Еврозоната може да се забави до 1.3% през следващата година от очакваните 1.6% през тази година.

Данните допринесоха за понижение в еврото, което се търгува на нива от около 1.3500 - ниво, което бе преодоляно, но за кратко.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg