Инвеститори и спекуланти в очакване решенията на ФЕД

1025
Инвеститори и спекуланти в очакване решенията на ФЕД

Автор: Александър Николов, nikolov@citycapital.bg, Head of Trading & Analysis, City Capital Ltd.

Седмичната търговия започна с отстъпление на европейските валути спрямо щатския долар. След като в края на изминалата седмица американската валута претърпя значителни загуби, още в понеделнишката сесия натрупаният ръст бе коригиран. Котировките на еврото се върнаха под критичната зона на 1.3700, а при британския паунд доларът засили позициите си, застрашавайки отново психологическата бариера при 1.5000.

Основната фундаментална причина за липсата на достатъчно купувачи и запазване на по-дългосрочна и стабилна възходяща тенденция остава проблемът с Гърция. Повечето анализатори са на мнение, че все още няма подготвена конкретна стратегия от ЕС и ЕЦБ за справяне с проблема, което логично води до негативни инвеститорски настроения към еврото. Тази теза е подкрепена и от очакваните ниски данни за индекса на икономическите очаквания в Германия - ZEW. Прогнозите са цифрите да се понижат до 43.5 след февруарската стойност от 45.1.

Последните новини от най-голямата икономика в Еврозоната подсказват, че стагнацията може да продължи, в следствие и на най-студената зима за последните 14 години. Инвеститорските настроения са охладени и от бюджетния дефицит в Гърция, но въпреки това за последните 3 седмици основният индекс на фондовия пазар - DAX, натрупа повишение от 7%. Стабилността на експортните компании и повишаващите им се приходи, в следствие на рязката обезценка на еврото и поскъпването на долара са в основата на ръста на фондовите пазари.

Естествено, гръцкият проблем ще продължи да нанася удари върху бизнес-доверието, но според повечето анализатори голяма част от песимизъм е вече отразен в текущите цени. Негативните нагласи се запазват и за данните за БВП през първото тримесечие, но цялостната стабилизация на икономиката започнала през лятото на 2009-та би трябвало да се отрази най-видно през второто и третото тримесечие.

Ръстът на фондовите пазари продължи и през днешната ранна азиатска сесия. Акциите поскъпнаха за трети ден, през последните четири, което затвърждава настроенията, че водената политика от централните банки в основните финансови центрове ще успее да затвърди глобалната стабилизация на икономиката. Очаква се Японската централна банка да вземе решение за да създаде специален фонд за финансиране на разрастващи се търговски банки в страната, като решението може да бъде оповестено веднага след продължаващите днес и утре срещи.

Отвъд океана предстои да бъдат оповестени най-важните новини за днешния ден. Бюлетинът от срещата на Федералния резерв ще даде ясна представа на какъв етап от развитието си е Щатската икономика и до каква степен е подготвена за промяна и намаляване на стимулите от Централната банка. Промяна в лихвените равнища не е очаквано, като за такава агресивна намеса все още няма достатъчно подкрепа от идващите слаби инфлационни данни. Основният сигнал, който очакват инвеститорите е дали има яснота във времевата рамка за настъпващите промени. Агресивни изказвания на официалните лица биха довели до рязко повишаване на волатилността на фондовия пазар, а оттам и до промени в котировките на валутните курсове.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg