Исландската крона сред най-повишаващите се валути от началото на годината

869
Исландската крона сред най-повишаващите се валути от началото на годината

Исландската крона, която бе най-зле представящата се световна валута през изминалата година, е сред най-повишаващите се такива от началото на тази година, сочи изследване на финансовото издание Bloomberg.

Причина за поскъпването на националната валута на страната са рекордно високите лихви, както и увеличените правителствени разходи с предстоящите избори през май.

Исландската крона е регистрирала повишение от 5% спрямо долара и 6% спрямо еврото от началото на годината.

Широка практика е инвеститорите да заемат средства в Япония, където лихвата е 0.25% на годишна база и да купуват исландски активи, като краткосрочните лихви в Исландия са на ниво от 14.25% на годишна база и са по-ниски единствено от тези в Турция, сред 30-те държави членки на ОИСР.

Ръстът на исландската крона, която през изминалата година регистрира понижение от 11% спрямо еврото и 20% спрямо долара, освен от високия лихвен процент, се предопределя още и от спекулации, че правителствените инвестиции в нови инфраструктурни проекти ще доведат до ускоряване на ръста на икономиката на страната. 

Значително забявяне на исландската икономика се наблюдаваше през последните тримесечия на миналата година, като през третото тримесечие на миналата година ръстът се забави до 0.8% на годишна база, в сравнение с ръст от 2.6% през второто тримесечие.

Финансовият министър на страната обяви през изминалия месец, че очаква 14-милиардната икономика да нарасне с 2.2% през тази година, което е значително над направените през октомври прогнози за ръст от 1% за 2007 година.

Завишени бяха и прогнозите за ръста на исландската икономика през следващата година до 3.1%, на фона на по-ранните очаквания за ръст от 2.6%.

Любимата на хеджфондовете исландска валута регистрира силен спад през 2006 година, след като най-големите световни рейтингови агенции понижиха кредитния рейтинг на страната.

Кроната загуби 4.4% от стойността си на 21 февруари миналата година, след като от Fitch Ratings занижиха рейтинга на страната, като това бе и най-голямото понижение на валутата от 2001 година насам.

На фона на нивата на търговия на исландската крона при 87.82 крони за едно евро в края на седмицата, анализатори прогнозират, че е напълно възможно еврото да се понижи до ниво от 80-82 крони до края на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg