Какви са предимствата на по-скъпия лев?

3112
Какви са предимствата на по-скъпия лев?

Какво прави обикновено доларът след началото на цикъл на повишение на лихвите в САЩ? Противно на това, което първо ви идва наум, доларът поевтинява през този период, поне в исторически план.

Историята сочи, че докато доларът се е повишавал средно с около 9% от шест до девет месеца преди началото на повишението на лихвите при последните три цикъла, той е губил средно 6% в следващото полугодие.

Левът е обвързан с еврото, както всички знаем, и в тази насока, когато говорим за поскъпването на еврото спрямо долара, спокойно можем да говорим за поскъпване на лева спрямо долара.


От дъното си през март еврото, съответно левът, е поскъпнал с 6.4% спрямо долара, като според много специалисти поскъпването може да продължи през следващите месеци до края на годината.

Как ще се отрази това на обикновените българи и какви са предимствата на поскъпващия лев?

Прави горивата по-достъпни

На първо място, поскъпването на лева спрямо долара прави горивата по-евтини, тъй като около половината от цената на бензина и дизела се формира от цената на петрола на международните пазари, който се търгува в долари.

Казано по-друг начин, по-скъп спрямо долара лев купува повече петрол на международните пазари.

Поскъпването на лева, в съчетание с понижението в цената на петрола, има позитивен ефект за потребителите на горива.

Прави потребителската електроника по-евтина

Основната част от потребителската електроника в световен мащаб се произвежда в Китай. Мерките за обезценка на китайската валута спрямо долара, съответно еврото и лева, ще направят смартфоните, таблетите, телевизорите, лаптопите и т.н., по-евтини за българските потребители.

Този ефект тепърва ще се усеща с пълна сила през следващите месеци и ще е много позитивен предвид на предстоящите коледни и новогодишни празници (когато масово се купува потребителска електроника).

Прави почивките по-достъпни

Кризата в Турция и обезценката на турската валута е добра новина за българите, които искат да почиват в южната ни съседка.

За последната една година левът е поскъпнал с 20% спрямо турската лира. В условията на забавяне на инфлацията в южната ни съседка в рамките на 8-9%, това означава, че реално парите ни днес купуват повече турски стоки и услуги, в сравнение с преди една година.

Почивките ще станат по-евтини за българите и в САЩ и другите азиатски страни, обвързали валутата си с долара.

Прави бижутата по-евтини

Освен поевтиняването на златото и среброто, поскъпването на лева е другата добра новина за купувачите на бижута.

Суровините се търгуват в долари на международните пазари, следователно скъпият лев ще купува повече от тях.

Прави щатските стоки по-достъпни

Освен по-евтина потребителска електроника от Китай, скъпата българска валута означава по-евтини стоки при внос от САЩ и останалите страни, обвързали валутите си с долара. Тук могат да се включват спортни стоки, дрехи и обувки и т.н.

Разбира се, поскъпването на еврото, респективно лева, има и лоша страна – а именно по направление на оскъпяването на родните стоки, предназначени за износ, което ги прави по-малко конкурентоспособни на пазарите извън Европа.

Родната икономика до голяма степен разчита за ръста си на експортноориентирания сектор, в условията на относително слабо вътрешно потребление и инвестиции. В това отношение силно и трайно поскъпване на еврото може да удари сериозно този сектор и икономиката ни като цяло.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg