Какви са шансовете за излизане на Великобритания от ЕС?

2338
Какви са шансовете за излизане на Великобритания от ЕС?

Излизането на Великобритания от границите на ЕС се сочи от инвеститорите като една от най-големите заплахи пред световните фондови пазари за тази година, отстъпваща само на провал в монетарната политика на водещите централни банки.

Колко вероятно в момента е това да се случи?

В момента шансът за напускане на страната се оценява на около 35%, според IHS Global Insight.

Наскорошният „офшорен скандал“, свързан с министър-председателя Дейвид Камерън и предупрежденията, дошли от много международни институции като МВФ, в известна степен намалиха шансовете за настъпване на това събитие.

Специалистите са почти единодушни, че излизането на страната от границите на ЕС ще има пагубно въздействие за британската валута и ще инициира сериозното й поевтиняване. Спори се само относно размера на потенциалната й загуба.

Предвид на сериозното възстановяване на паунда през последния месец, то определено може да се каже, че според инвеститорите шансовете за оставане в границите на ЕС са по-големи от тези за напускане.

Инвеститорите все по-често се обръщат към социологическите проучвания за вземане на инвестиционни решения. Те обаче трябва да имат предвид, че тези проучвания са далеч от точни.

Предвид на все още относително голямата група от хора, които не са взели решение как ще гласуват (12.6%), нещата могат бързо да наклонят в една или друга посока.

С нарастване на рисковете от излизане на Великобритания от границите на ЕС, инвеститорите искат по-голяма премия за това да притежават британски корпоративни облигации. Това може да бъде видяно в спреда, при който се търгуват британските спрямо европейските компании с инвестиционен рейтинг.

След силното повишение на този спред от началото на годината до март, се наблюдава неговия спад през последния месец и половина. Или казано по друг начин, отново се наблюдава ръст в очакванията за това страната да остане в границите на съюза.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg