Какво се случи на валутните пазари миналата седмица?

658
Какво се случи на валутните пазари миналата седмица?

Търговията на валутните пазари беше разнопосочна и изключително волатилна през изминалата седмица. Щатският долар буквално беше в нокдаун в началото на периода след поредица от положителни данни за глобалната икономика, които подкрепиха търсенето на по-високодоходни, но и по-рискови активи за сметка на зелените пари.

Американската валута регистрира най-ниските си стойности спрямо основните валути от октомври 2008 г. насам. Еврото достигна нива от 1.4450 долара, а стерлингът чукна 1.7040 долара.

Китайският производствен индекс регистрира най-високите си стойности за последните 12 месеца в резултат на бум на кредитирането в азиатската държава. Еквивалентните проучвания за САЩ, Великобритания и Еврозоната също показаха рязко подобрение в един от най-важните сектори на икономиката. Финансовите пазари бяха на гребена на вълната от оптимизъм и до средата на седмицата петролът вече беше достигнал нива над 72 долара за барел, а глобалните фондови индекси се търгуваха на най-високите си нива за 2009 г.

Английската централна банка укроти развилнялата се британска валута в четвъртък, след като противно на очакванията увеличи програмата си за изкупуване на държавен дълг на 175 милиарда паунда и остави основния лихвен процент (ОЛП) непроменен на 0.5% на редовното си заседание за монетарната политика.

Действията на АЦБ подсказват, че британската икономика все още изпитва сериозни трудности, въпреки редица обнадеждаващи икономически показатели през последните 2 месеца. След новината стерлингът се срина с 3 цента до 1.67 долара спрямо зелените пари. Еврото също поскъпна спрямо паунда, след като Европейската централна банка не промени лихвите и прогнозира възстановяване на европейската икономика през 2010 г.

В края на седмицата ненормалната тенденция долара да поевтинява след положителни данни за американската икономика беше нарушена за първи път от началото на световната икономическа криза. Данните за заетостта в САЩ отбелязаха загуба на 247 хил. работни места през юли спрямо 443 хил. за предходния период и драстично под очакванията за съкращаването на 320 хиляди души. Нивото на безработицата също падна от 9.5 до 9.4%. Щатският долар изригна след оповестяването на данните и върна голяма част от загубите си от началото на седмицата. Зелените пари добавиха 1.16% към стойността си спрямо еврото в петък и завършиха седмицата на 1.4180 долара.

Английската централна банка изненада пазарите, като увеличи програмата си за количествени намаления.

Действията на АЦБ подсказват, че британската икономика все още изпитва сериозни трудности, въпреки редица обнадеждаващи икономически показатели през последните 2 месеца. След новината стерлингът се срина с 3 цента до 1.67 долара спрямо зелените пари.

Лихвената разлика между дългосрочните американски и европейски облигации беше в полза на американските ценни книжа за първи път тази година, а щатските лихвени фючърси със срок юни 2010 достигнаха доходност от 1.25% в петък. Това означава, че очакванията на пазарите са Федералния резерв плавно да увеличи основна лихва до тези нива през следващата година.

След последното заседание на централната банка миналия месец, председателят Бен Бърнанки заяви, че Фед е готов да затегне монетарната си политика, когато има ясни индикации, че макроикономическите условия са се подобрили, но също така отбеляза, че очаква ниски лихви до края на 2010 г. Тази седмица Федералният резерв ще има възможност да направи преоценка на икономическите условия и плановете си за монетарната политика на редовното си заседание в сряда, но икономистите не очакват централната банка да сподели пазарния оптимизъм и да обяви край на рецесията, тъй като технически са необходими 2 последователни тримесечия от подобрения на водещите икономически индикатори.

Централно място в икономическия календар тази седмица заема гореспоменатото заседание на Комитета за определяне на монетарната политика (FOMC) към Федералния резерв. Не се очаква Фед да промени основната лихва и дори програмата си за количествени намаления в близко бъдеще. Доклада на комитета ще бъде следен под лупа от пазарните участници за позицията на централната банка относно времето необходимо за възстановяване на реалната икономика и плановете за затягане на монетарната политика чрез оттегляне на програмата от количествени намаления. Силен ефект върху валутните и фондовите пазари вероятно ще имат и данните за индекса на потребителските цени и продажбите на дребно.

Друго много важно предстоящо събитие е докладът на Английската централна банка (АЦБ) за инфлацията, който ще даде отговор на въпроса защо централната банка изненада пазарите през изминалата седмица чрез увеличаване на програмата за количествени намаления. Също така, вниманието на пазарните участници ще бъде насочено към БВП на Еврозоната, който се очаква да покаже намаляване темпа на свиване на икономиката през второто тримесечие.

Предстоящата седмица Докладът на Федералния резерв ще бъде следен под лупа от пазарните участници за позицията на централната банка относно времето необходимо за възстановяване на реалната икономика и плановете за затягане на монетарната политика чрез оттегляне на програмата от количествени намаления.

В края на седмицата ненормалната тенденция долара да поевтинява след положителни данни за американската икономика беше нарушена за първи път от началото на световната икономическа криза. Данните за заетосттта показаха значително подобрение спрямо предходния период.

Щатският долар изригна след новината и върна голяма част от загубите си от началото на седмицата.

Ето и най-важните икономически данни за предстоящата седмица:

Вторник: Решение за ОЛП и доклад за монетарната политика на Японската централна банка, търговски баланс на Великобритания, новопостроени жилища в Канада.

Сряда: Данни за заетостта на Великобритания, доклад за инфлацията на АЦБ, търговски баланс на Канада, търговски баланс на САЩ, решение за ОЛП и доклад на монетарната политика на Федералния резерв.

Четвъртък: БВП на Еврозоната, продажби на дребно в САЩ, цени на вноса на САЩ.

Петък: продажби на дребно в Нова Зеландия, индекс на потребителските цени в Еврозоната, индекс на потребителските цени в САЩ, индустриално производство и индекс на потребителското доверие в САЩ .

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg