Какво се случи на валутните пазари?

1203
Какво се случи на валутните пазари?

Йената регистрира понижение спрямо повечето от основните валути преди данните за продажбите на дребно в Европа, които се очаква да регистрират ръст, и тези за активността в сектора на услугите в САЩ.

Междувременно доларът се доближи до най-високата си за последните шест месеца стойност спрямо японската валута, информира валутният сайт Fx1.bg.

До голяма степен въздействие оказаха и коментарите на председателя на Фед, че инфлацията трябва да се следи изключително отблизо.


Рано тази сутрин един долар се разменяше за около 84.40 йени.

За последния един месец японската валута е поевтиняла с 3.4% спрямо долара, превръщайки се в най-поевтиняващата световна валута.

Еврото се насочи към 10-месечен максимум спрямо йената на фона на очакванията, че ЕЦБ ще прибегне до повишение на лихвите в еврозоната на заседанието си през тази седмица.

В същото време очакванията са, че ЦБ на Япония ще ги задържи на нива, близки до нулата още дълго време.

Едно евро се разменяше сутринта на нива от 119.80 йени, като най-високата стойност, до която достигна, бе при 120.06 йени, което за последен път бе видяно на 10-ти май миналата година.

Понижение отбеляза еврото спрямо долара, към който се разменя на нива малко под 1.4200, спрямо 1.4220 късно снощи.

Очакванията за добро представяне на световната икономика ще продължи да оказва положително въздействие при търговията на основните валути спрямо йената.

Нуждата от възстановяване на японската икономика пък най-вероятно ще принуди централната банка на страната значително да изостане зад останалите водещи финансови институции по отношение на монетарната си политика.

Повишението на доларовия индекс за втори пореден ден се предопредели от изказванията на Бернанки, че поскъпването на суровините ще доведе до транзитно поскъпване при всички потребителски цени в най-голямата световна икономика.

Доларовият индекс се повиши с 0.2% до 76.021.

Подобно на йената, австралийският долар регистрира поевтиняване спрямо всички основни валути, след като стана ясно, че централната банка на страната ще запази нивото на лихвите без промяна при 4.75%.

Нов удар върху австралиеца беше нанесен от данните за наличие на търговски дефицит през февруари, който бе първият от март 2010-та година насам.

Източник: Fx1.bg

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg