Китай не мисли да променя паричната си политика

1124
Китай не мисли да променя паричната си политика

Американската администрация не веднъж призовава Китай да спре контролирането на юана и да му позволи да поскъпне спрямо кошницата от водещи световни валути. На Запад битува мнението, че точно валутната политика на КНР е предизвикала частично световната криза, предава Reuters.

Експерти отбелязват, че засега Китай не смятат да променят политиката си. Още повече, че на заседанието на министрите на G20, която ще се проведе тази седмица, от страната могат да изразят недоволството си от подобен род обвинения.

„Китай положи огромни усилия, за да стабилизира своята и световна икономика. При това фиксираният курс на юана дори е в полза на финансовата система", смята изследователят в Development Research Centre (DRC) Чжан Сяодзи.

Пред 2005 г. Китай повиши курса на юана към долара с 2.1%, а през следващите три години постепенно позволи на националната валута да поскъпне с още 19%, преди да реши да преустанови ръста. По средата на миналата година властите на Поднебесното царство привързаха отново юана към долара в опит да подпомогнат своя експорт, пострадал сериозно от свиването на поръчките заради финансовата криза.

По оценки на МВФ излишъкът в платежния баланс на КНР се е свил до 5.8% от БВП. През следващата година този показател ще слезе до 4.1%, предвид рекордните 11% през 2007 г. Частично това може да се обясни със световната криза и спада в търсенето на китайски товари от западните държави.

Но благодарение на мащабните антикризисни мерки в Китай започна да расте вътрешното търсене. Например вносът в Китай от Германия днес се намира на предкризисното си ниво.

Не бива да се забравя още, че КНР е най-големият пазар на автомобили днес. Според икономиста на Световната банка Викрам Нехру търсенето на автомобили в Китай превъзхожда това в САЩ, еврозоната или Япония. „Китай отчита нелош темп на икономически ръст. Тази страна дърпа не само целия регион, но и подпомага възстановяването на световната икономика", добавя Нехру.

Много специалисти уверяват, че фиксираният курс на китайския юан е необходим за стабилизиране на световната икономика. Рабира се, рано или късно, Китай ще трябва да се откаже от обвързването с долара, но към момента няма никаква необходимост.

„Сега не е най-добрият момент, за да се отказваме от валутната привързаност на юана. Докато липсват ясни перспективи пред световната икономика, КНР няма да променя валутната си политика", коментира Чжан Сяодзи. Според него страните от G20 следва да разработят план в подкрепа на световната икономика, който да е изгоден за всички държави.

Да припомним, че в средата на октомври администрацията на Барак Обама заяви, че юанът е подценен, но пропусна да обвини Китай във валутна манипулация. В полугодишния доклад на Министерството на финансите на САЩ, посветен на валутните практики на ключови търговски партньори на страната, се подчертава дебело, че Пекин трупа валутните си резерви с темпове, които поставят под заплаха съкращаването на световните икономически дисбаланси.

Министерството на финансите предупреди, че отсъствието на гъвкавост в курса на юана може да нанесе вреда, до колкото търсенето на китайски стоки зад границата на КНР се възстановява.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg