Леко повишение на еврото след разнопосочна търговия

625
Леко повишение на еврото след разнопосочна търговия

В последния работен ден преди Великденските празници еврото бе подложено на разнопосочна търговия, като в крайна сметка затвори с леко повишение на нива от 1.4551 долара. Влияние на единната валута в четвъртък оказаха оставащият солиден риск-апетит на финансовите пазари, който бе породен от поредните силни финансови резултати на големите американски технологични компании. Това от своя страна доведе до задълбочаване възходящо рали на цените на акциите на световните фондови борси и повишението на цените на commodity пазарите, което запазва и риск-апетита на forex пазара. Друго позитивно влияние на еврото спрямо долара оказа силното понижение на Филаделфийския ФЕД индекс за април, който се срина до 18.5 пункта от 27 годишния връх през март в 43.4 пункта.

От друга страна леко негативно влияние на единната валута оказаха изявлението на управителя на ЕЦБ-Трише, че членовете на банката не са взели решение за серия вдигания на лихвата в Еврозоната, продължаващото покачване на напрежението на Европейските "периферни" дългови пазари главно около книжата на Гърция, Португалия и Ирландия, както и по слабия IFO бизнес индекс на Германия - индексът на бизнес климата за април е 110.4 пункта, като се очакваше да достигне 110.7 пункта. Показателят бе 111.1 пункта за предходния период.

В края на миналата и началото на настоящата седмица еврото се търгуваше разнопосочно, тъй като инвеститорите останаха предпазливи с оглед на почивните дни за Великденските празници.

Британският паунд също отбеляза повишение в четвъртък затваряйки търговията на нива от 1.6520 долара. Благоприятно влияние на паунда оказаха силните продажби на дребно. Продажбите на дребно за март на годишна база са 1.3%, като се очакваше да достигнат 1.0%, Показателят бе 1.3% за предходния период. Продажбите на дребно за март на месечна база са 0.2%, при прогнози за -0.5%. Показателят бе -0.8% за предходния период. Тези силни данни подновиха очакванията за по-скорошно вдигане на лихвата от страна на Английската централна банка, след като минутите от последното заседание на банката проведено по-рано този месец не дадоха сигнал за възможно по-скорошно начало на повишение на британската лихва.

В четвъртък йената отбеляза повишение спрямо долара и затвори търговията на нива от 81.84 йени. Позитивно влияние върху японската валута оказа спадът на доходността на Американските държавни ценни книжа.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg