Лирата и рандът са все още надценени?

1817
Лирата и рандът са все още надценени?

След като загубиха около една трета от стойността си за последните три години, южноафриканският ранд и турската лира все още са твърде скъпи, за да направят икономиките на страните си конкурентни, смятат експерти от UBS.

Лирата е с 12% надценена, докато южноафриканският ранд с 10%, което е най-много сред следените 22 валути от швейцарската инвестиционна банка.

Валутите на двете страни поскъпнаха през последните шест месеца, вследствие на повишението на лихвите, а не в резултат на доброто развитие на икономиките им, според специалисти от Societe Generale SA.


„Рандът и лирата са твърде скъпи“, смята Шефта Сингх, специалист по развиващи се пазари в Lombard Street Research, цитиран от Bloomberg. “Валутите не са привлекателни, съотнесени към риска“, допълва анализаторът.

Дефицитът по текущите сметки на Турция и ЮАР започна да се понижава от рекордните си стойности, но все още е два пъти по-голям от този на останалите развиващи се страни, давайки сигнал за сериозни рискове.

Търговците с фючърси са най-мечи настроени спрямо лирата след аржентинското песо от 31-те основни валути, следени от Bloomberg.

Икономистите занижиха прогнозирания ръст за развиващите се страни в Азия, Южна Америка и Източна Европа до средно 3.73% за тази година, спрямо 3.98% предходни очаквания.

Високите лихвени нива в страните от Русия до Бразилия съдействаха за известно възстановяване на валутите им, но специалистите не са уверени, че най-лошото за тези страни е в историята.

Нещата допълнително се влошават от нарасналото напрежение между Русия и Украйна, което може да инициира допълнително забавяне за развиващите се икономики.

След аржентинското песо, рандът е втората най-зле представяща се валута от март 2011 година, като за посочения период е загубил 36% от стойността си. За същият период лирата е поевтиняла с 29%.

Рандът достигна близо пет и половина годишен минимум при ниво от 11.3909 спрямо долара в края на януари, преди да се възстанови до 10.6711 на 14март. Днес валутата се търгува при нива от 10.6887 ранда за долар.

Лирата е с около 3% под нивата си от началото на годината, понижавайки се до 2.39 на 27-ми януари. Тя се търгува днес при нива от около 2.2230.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg