Лоша услуга ли направи ФЕД на инвеститорите?

791
Лоша услуга ли направи ФЕД на инвеститорите?

Въпреки че Федералният резерв обяви като причина за орязване на основната лихва с половин процентен пункт предпазването на икономиката от рецесия, всеки който внимава обаче знае, че основната цел бе да се укроти бурята на финансовите пазари.

Играчите с най-голям проблем, разбира се, са тези, които са инвестирали във нискокачествени ипотечни облигации, високорискови изкупувания и други опасни финансови операции.

Фондовите пазари, които търсеха спасение и винаги приемат положително намалението на лихвите, отговориха на действието на ФЕД с ново рали, коментира Fortune.

Ако погледнем обаче цялостната реакция на финансовите пазари, ще осъзнаем, че като резултат, тези които са били благоразумни, в крайна сметка загубиха от гледна точка на цената на щатската валута.

Защо? Намаляването на лихвата допринесе за рязкото поевтиняване на долара, като дори се стигна до равенство с канадския му събрат. Също така цените на златото, среброто, медта и петрола скочиха. И така, в крайна сметка богатството в долари се обезцени, в сравнение с тези активи.

Въпреки че ФЕД намали краткосрочните лихви, дългосрочните дори се повишиха като реакция. Каквито и облаги да се получат от действията на ФЕД, те ще бъдат донякъде уравновесени от ръста на дългосрочните лихви.

В крайна сметка цената, платена от инвеститорите, играли разумно е цената за тези, които са взели големи рискове, купувайки боклукчийски ипотечни облигации.

Работата на ФЕД е да пази финансовата система. Отървавайки рисковите играчи ФЕД няма да излекува лошите навици на Wall Street, съответно няма и да намали вредите за благоразумните инвеститори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg