Йената поскъпна спрямо всички, освен една от 16-те основни валути, следствие на опасенията, че европейските лидери могат да се забавят с въвеждането на мерки за борба с дълговата криза.

Японската валута поскъпна за втори ден спрямо еврото, преди немските законодатели да гласуват подкрепата си за отпускане на средства за рекапитализиране на испанските банки.

Немският канцлер призова своите колеги да работят по-усилено за справяне с проблемите си, без да разчитат единствено на помощта на Германия.

Доларът поевтиня до най-нисокто си от два месеца и половина ниво спрямо австралийския долар. Причината – спекулациите на пазара за нова програма от стимули от страна на ФЕД в подкрепа на щатската икономика, която проявява признаци на забавяне на ръста си.

Еврото се понижи до нов исторически минимум спрямо австралийската валута днес, когато достигна най-ниска стойност от 1.1817.

„Нищо не е решено по отношение на европейската дългова криза, която няма да приключи скоро“ според Марито Уеда, главен стратег в FX Prime Corp., цитиран от Bloomberg. “Йената се купува в тази среда поради липсата на други избори“.

Според Уеда еврото може да продължи да се понижава до 1.18 спрямо долара и 93 спрямо йената до края на септември.

Йената поскъпна с 0.2% до 96.60 спрямо еврото, след като достигна 96.17 йени на 16 юли, най-ниското ниво от 1 юни насам.

Еврото се търгува при нива от 1.2290 спрямо долара, от 1.2284 вчера, или без съществено изменение.

Единната валута загуби 2.7% от стойността си през изминалия месец, превръщайки се в най-зле представящата се основна валута, заедно с швейцарския франк.

Доларът поскъпна с 0.8% за посочения период, а йената се повиши с 1.3%. Австралийският долар е отбелязал най-голямо повишение от 3%.