Месецът започна с нов срив на пазарите

835
Месецът започна с нов срив на пазарите

Еврото достигна най-ниската си точка спрямо долара за тази година. След разочароващите данни на промишления индекс и безработицата в еврозоната, двойката евро-долар достигна минимум от 1.2111, който бе по-дълбок от дъното, достигнато на 19 май, от 1.2143.

За този нов натиск върху еврото основно влияние оказа полугодишния доклад за Финансова стабилност на ЕЦБ, според който европейските търговски банки са изправени пред т.н. "втора" вълна за отписване на техни токсични дългови активи за 195 млрд. евро в следващите 18 месеца.

Над 200 млрд. евро бяха отписани по време на тежката глобална финансова криза през втората половина на 2008 г. и началото на 2009 г. ЕЦБ оценява, че банките в Еврозоната ще се нуждаят от допълнителни провизии с оглед очакваните по-нататъшни загуби от лоши техни активи за 90 млрд. евро през 2010 г. и за още 105 млрд. евро през 2011 г.

Това сякаш връща вниманието на пазарите към европейската суверенна дългова криза и евентуалното й негативно отражение върху европейската финансова и банкова система и върху икономическото възстановяване на региона. ЕЦБ предупреди за "опасна зараза" от суверенната дългова криза на Стария континент.

Негативният старт на борсите в Европа също не беше в подкрепа за еврото, както и сривът на останалите основни валути спрямо долара и йената.

В следобедните часове обаче настройките на финансовите пазари се обърна рязко. След силните данни за ISM промишления индекс за май и силните строителни разходи за април в САЩ и излизането "на зелено" на фондовия пазар на Уолстрийт след тях, EUR/USD успя да пробие над 1.2245/57, важна техническа съпротива, при което бяха ударени първи по-солидни стопове на отворени по-рано днес нови спекулативни къси евра.

Строителните разходи в САЩ за април се покачват с цели 2.7% на месечна база до 869.09 млрд. долара, след 0.4% за март месец. Така строителните разходи в САЩ през април достигат най-високите нива от август 2000г. насам и се покачват за втори пореден месец. Индексът на промишлената активност в САЩ за май спадна до 59.7 пункта, след като очакванията бяха за спад до 59.0 пункта, спрямо 60.4 пункта за април.

Подкрепа за единната валута оказа и членът на ЕЦБ, Новотни. Той каза, че понижаването на обема на покупки на евро-държавни облигации от ЕЦБ в последно време би трябвало да се интерпретира като сигнал за стабилизация на дълговия пазар в Еврозоната. Новотни заяви също, че тази програма на ЕЦБ няма за цел да подкрепя която и да е страна-членка от Еврозоната, а само пазара на евро-дългови държавни облигации. Новотни отбеляза, че решението на агенция Fitch от петък вечерта да понижи кредитния рейтинг на Испания е "много трудно за разбиране".

Възходът на единната валута достигна до 1.2352, където се намира следващата важна съпротива, явяваща се трендлиния на падащия ценови канал. Само пробив на това ниво може да отключи възможността за една по-дълбока корекция на еврото към 1.27, евентуално 1.30 нивата.

В ранните часове на тази сутрин еврото отново е под натиск и се разменя на нивата около 1.2190-1.2210. Като цяло се забелязва надмощие на щатският долар спрямо повечето основни валути. Изключение се явява, както вчера така и тази сутрин британският паунд, който регистрира значително повишение спрямо зелените пари.

Днес се очакват редица данни от Великобритания относно кредитирането и паричната маса в обръщение за месец април. Също така индексът на производствените цени за Еврозоната, както и предстоящите продажби на съществуващи домове за щатите.

ЕUR/USD

EUR/USD проби дъното от 19.05.2010 г в 1.2143, падайки до 1.2111 - ново четиригодишно дъно. Следващата бариера пред зелените пари 1.2100 нивата, където се намира трендлинията, започваща от 1.4218 и минаваща през 1.3585. При пробив на тази зона, следваща подкрепа за единната валута се явява 1.1824 - дъно от 26.02.2006 г., следвано от 1.1639 - дъно от 13.11.2005 г. Сега близка техническа съпротива пред EUR/USD (на дневна база) лежи в 1.2519, само пробив на което ще отвори път за една по-дълбока корекция към 1.3093, евентуално 1.3361.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg