Международните инвеститори търсят сигурност в щатските активи

798
Международните инвеститори търсят сигурност в щатските активи

Международното търсене на щатски финансови активи се е повишило през май, като инвеститорите са ги купували в усилията си да се предпазят от дълговата криза в Европа.

Нетните покупки на дългосрочни активи, валути и облигации са възлезли на 55 млрд. долара през май, в сравнение с 27.2 млрд. през април. Това се оказа над средните очаквания на анализаторите за 41.3 млрд. долара.

С включването на краткосрочните активи, като суапи, чужденците са купили нетно активи на стойност 101.7 млрд. долара през май, в сравнение с нетната продажба на 8.2 млрд. долара месец по-рано.

„Проблемите на Еврозоната все още не бяха достигнали своя пик през май, а поскъпването на долара спрямо еврото бе признак, че световните инвеститори се насочват към сигурни активи, като щатските държавни облигации“, коментира Крис Рупки, главен икономист в Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd. В Ню Йорк, цитиран от Bloomberg.

Бягството към сигурни активи доведе до понижаване на лихвите по държавните ценни книжа в САЩ, Германия и Швейцария и доведоха до поскъпване на долара до 20-месечен връх спрямо останалите основни валути, се казва в доклад на МВФ.

Освен финансовата криза в Еврозоната, забавянето на ръста на китайската икономика е бил друг фактор, съдействал за повишения интерес на инвеститорите към щатските активи.

Ръстът в Китай се е забавил за шесто поредно тримесечие до най-ниското си ниво от началото на световната финансова криза.

Китай е бил най-големият държател на щатски дълг през май, като експозицията му се е повишила с 5.2 млрд. долара през месеца до 1.17 трлн. долара.

Хонконг е повишил дълговата си щатска експозиция с 400 млн. долара до 145.4 млрд. долара.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg