Много шум за нищо на валутните пазари

634
Много шум за нищо на валутните пазари

Федералният комитет за операции на открития пазар (FOMC), реши да остави основният лихвен процент непроменен, на ниво от 0.25%. Негативните данни през последните няколко седмици показват, че икономическото състояние на САЩ се влошава.

Лошите данни от пазара на труда през изминалата седмица бяха черешката на тортата и охладиха очакванията на инвеститорите за увеличение на основната лихва до края на годината. От Федералният резерв заявиха, че потребителските разходи на домакинствата се увеличават постепенно, но остават ограничени от високата безработица в страната. Така вече консенсусните прогнози на анализаторите сочат категорично, че основният лихвен процент няма да се промени до края на годината.

За да подпомогне икономическото възстановяване в контекста на ценовата стабилност, Федералният резерв прибягва до нова стратегия на паричния пазар. От институцията уточниха, че запазват размера на количествените улеснения на тяхното текущо ниво, но ще реинвестират приходите от закупените ипотечни ценни книжа в дългосрочни държавни облигации. Целта на това решение е да се поддържа дългосрочната лихва на ниски нива. В следствие на решението цените на дългосрочните облигации поскъпнаха, а доходността им спадна. Решението на Федералният резерв предизвиква ръст на доходността на краткосрочните облигации за сметка на доходността на дългосрочните.

Първоначално, след решението американските индекси се изстреляха рязко нагоре, но в последствие отново се сринаха и затвориха на червено. Индексът S&P 500 спада с -0.6 % до 1121.06. Индексът Доу Джоунс спада с -0.51 % до 10 664.25. Ефектът беше същият и на валутният пазар. Непосредствено след решението доларът започна да пада, като парира цялата преднина, която беше взел по-рано през деня. Спрямо еврото, зелените пари се върнаха на нивата на отваряне в 1.3228/29, след като по-рано през деня единната валута се разменяше за 1.3074/75 долара. В последствие обаче, пазарите се успокоиха и подновиха започнатото по-рано през деня.

По време на азиатската сесия доларът отново поскъпна спрямо основните валути. Към 8.00 ч българско време едно евро се разменя за 1.3110/20 долара. Една от малкото загуби, които търпи долара тази сутрин е срещу японската йена, въпреки смесените данни, които излязоха тази нощ за японската икономика. Машинните поръчки за юни на годишна база паднаха до 2.2%, очакваше се да достигнат 1.5%, като за предходният период показателят бе 4.3%. На месечна база машинните поръчки се покачват до 1.6%, очакваше се да достигнат 5.6%, като показателят бе -9.1% за предходния период. Така тази сутрин двойката USD/JPY се търгува близо до вчерашните си минимуми, на нива от 85.20/30.

Днес във фокуса на вниманието попада Великобритания и паунда съответно. В 11.30 българско време ще бъдат публикувани данните за безработицата на острова, а час по-късно и доклада на Английската централна банка за нивото на инфлацията в страната. Отвъд океана ще бъдат публикувани данните за търговските баланси на САЩ и Канада.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg