Moody's ограничи покачването на еврото

704
Moody's ограничи покачването на еврото

Началото на седмицата започна с покриване на къси позиции при еврото вследствие на подновения риск-апетит на фондовите и стоковите пазари, както и липсата на негативни новини относно европейската дългова криза през уикенда, тъй като пазарът действа на принципа: "липса на новини от Европа е добра новина".

Според Комерцбанк липсата на негативни новини от периферните държави и положителните аукциони на държавни облигации се отразяват позитивно на EUR/USD. Положителен ефект върху курса на еврото имаше отслабването на курсовете на т.нар. инвестиционни убежища - швейцарски франк, долaр и йена. В подкрепа на риск-апетита влияние оказа и изказването по-рано през деня в Токио на Булард от ФЕД, че дълговите проблеми в Европа е малко вероятно да окажат сериозно негативно влияние върху икономическото възстановяване на САЩ и Азия.

В положителна посока за EUR/USD беше и ръстът на индустриалното производство в Европа с 9.5 % на годишна база, спрямо 7.7% за предходният период. Според анализаторите на ING рязкото покачване на индустриалното производство през април говори, че икономиката в региона не е пострадала от дълговата криза.

В късният следобед еврото достигна до 1.2298 спрямо долара. След убедителното покачване през целият ден, рейтинговата агенция Moody's реши да редуцира с цели четири степени рейтинга на държавните ценни книжа на Гърция и те вече са с оценка Ва1. Това означава, че правителствените облигации на южните ни съседи вече нямат инвестиционен рейтинг и са в графата нискокачествени (junk) облигации. Преди понижението гръцките ДЦК имаха рейтинг А3. Причината за понижението според агенцията е, че помощта на ЕС и МВФ обезсмисля емитирането и предлагането на нови ДЦК на финансовите пазари. За момента перспективата пред кредитния рейтинг на Гърция е оставена от рейтинговата агенция като стабилна.

След новината единната валута загуби част от печалбата, натрупана през деня, понижавайки стойността си с близо цент, до 1.22. Възможно е понижението на рейтинга да не окаже голям ефект, поради факта че ЕЦБ приема като обезпечение за отпуснатите заеми гръцки ДЦК независимо от техният рейтинг.

Според един от най-големите инвестиционни фондове в света PIMCO има голяма вероятност в краткосрочен план да бъде понижен и кредитният рейтинг на Великобритания. Рейтинговата агенция S&Poor's заяви, че не е впечатлена от новите, занижени прогнози за растежа на БВП до 2014 г., направени от Офиса за бюджетна стабилност към Обединеното кралство. S&P каза, че нейното мнение за кредитоспособността на страната остава без промяна.

Проблемите в банковата система на Испания, поставя под въпрос и нейният кредитен рейтинг. Според немската преса, шефът на Европейската комисия - Барозу и шефът на ЕЦБ - Трише са изразили безпокойство относно състоянието на испанските банки и са поискали да се обмисли финансова помощ за тях. Испанските банки все по-трудно намират свеж ресурс за финансиране от почти неактивния междубанков пазар за отпускане на краткосрочни заеми. Агенция Bloomberg предаде, че ЕЦБ е увеличила своите заеми към Испанските банки до 85.6 млрд.евро през май, което е нагоре с 11 млрд.евро спрямо април, което потвърждава факта, че испанските финансови институции изпитват в последните седмици сериозни затруднения относно намирането на заемен ресурс от междубанковите парични пазари.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg