Moody's предупреди, че може да понижи рейтинга на САЩ

869
Moody's предупреди, че може да понижи рейтинга на САЩ

Агенция Moody's постави късно снощи рейтинга ААА на САЩ под наблюдение за възможно понижение. Американската икономика може да загуби своя първокласен кредитен рейтинг в следващите няколко седмици, ако законодателите не успеят да увеличат тавана на държавния дълг, принуждавайки правителството да пропусне следващото плащане по дълга. Moody's е първата сред трите най-големи агенции, която поставя рейтингa на САЩ под наблюдение, което означава, че негативната реакция тепърва предстои. В своето изявление агенцията отбелязва, че повишението на тавана на дълга, най-вероятно няма да бъде своевременно, което ще доведе до неизпълнение на задълженията по държавните дългови облигации.

По-рано през деня, китайската рейтингова агенция Dagong също се произнесе по този въпрос като заяви, че вероятно ще намали рейтинга на САЩ, дори и да бъде повишен "тавана" на дълга. „Рейтингът на САЩ вероятно ще бъде намален независимо дали Конгресът ще стигне до сделка по увеличаване на "тавана" на дълга. Ако таванът бъде повишен, но публичният дълг продъжи да нараства, платежоспособността на САЩ ще се влошава, което е ключов фактор за оценката от Dagong", заяви президента на агенцията.

Всичко това оказа негативен ефект върху долара и коригира поскъпването му от последните дни. Като цяло пазарите бяха положително настроени към покупки по всички фронтове. Основните европейски индекси се повишиха, високодоходните валути и суровините също отбелязоха ръст. Основен принос за това бяха новините от Италия, а по-късно и изказването на председателя на ФЕД - Бернанке.

Италианското управляващо мнозинство се споразумя с опозицията за одобряването на план за намаляване на дълга. Финансовият министър Джулио Тремонти, обяви 4-годишен план за бюджетни ограничения на стойност 40 млрд. евро, който се очаква да бъде приет до петък. Пазарът реагира позитивно на бързата реакция от Рим, в резултат на което спреда между италианските и германските дългови книжа се стесни до 280 базисни пункта.

В своето изявление, Бен Бернанке заяви, че Федералният резерв ще запази текущите си позиции към момента, очаквайки повече яснота относно състоянието на икономиката. Той отбеляза, че в случай на продължаваща икономическа нестабилност институцията е готова да започне нов план за монетарно подпомагане на икономиката. Пазарите реагираха позитивно на новината за нов транш, при което водещият индекс на Уолстрийт, Dow Jones се покачи с 1.25 % до 12 603 пункта. В последствие обаче, американските индекси отново поеха надолу, особено след заплахата от Moody's за бъдещо сваляне на рейтинга.

Еврото успя да се повиши спрямо долара по време на вчерашната търговия до 1.4240, като по този начин парира загубите натрупани от началото на седмицата. Не така обаче стояха нещата срещу швейцарския франк, където единната валута продължи да губи позиции и регистрира ново рекордно дъно към 1.1490.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg