МВФ: ЕБ трябва да преразгледа политиката си на "ултра силна" намеса

709
МВФ: ЕБ трябва да преразгледа политиката си на

Еврото е надценено, като Европейската централна банка трябва да преразгледа политиката си на "ултра силна" намеса, заяви председателят на Международния валутен фонд в интервю в понеделник за изданието Le Monde, когато единната валута поскъпна до нов исторически максимум спрямо долара.

Политиката на централната банка трябва да е ориентирана към насърчаване на ръста на икономиката на еврозоната, като силното евро "замъглява" добрите перспективи, коментира още председателят на МВФ.

Проблемът със силното евро се корени в това, че ЕЦБ осъществява изключително силна политика, насочена към контролиране на инфлацията и не до там ориентирана към ръст.

Еврото е поскъпнало с 16% спрямо щатската валута за последните 12 месеца до понеделник, като се повиши до нов исторически максимум при ниво от 1.5275 долара.

След силното си повишение вчера обаче единната валута изгуби известни позиции спрямо щатската такава и към момента тя се разменя на нива под 1.5200 долара за едно евро.

Пазарни наблюдатели коментират, че освен промяна на политиката на ЕЦБ, за да се "успокои" еврото, е необходима и такава от страна на щатското правителство, насочена към "силен долар". В противен случай всяко поскъпване на долара на този етап би било краткосрочно.

От щатското финансово министерство неведнъж заявяваха, че политика на силен долар е в интерес на щатската икономика, но предприемаха малко действия, насочени към подкрепа на валутата.

Освен официалните изявления, като цяло, слабият долар подкрепя щатската икономика и може да е средството, което да не й позволи да изпадне в рецесия. Слабият долар прави щатските стоки значително по-конкурентоспособни и предпочитани на международните пазари.

Възможно е през настоящата година да станем свидетели на понижение на лихвите от страна на ЕЦБ в усилията й да се справи със забавянето на ръста на икономиката на еврозоната, което може да бъде катализатор на началото на низходящ тренд при единната валута, според експерти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg