Напълно очаквано ЕЦБ запази равнището на лихвите в еврозоната непроменено

486
Напълно очаквано ЕЦБ запази равнището на лихвите в еврозоната непроменено

Европейската централна банка запази равнището на лихвите в еврозоната непроменено при ниво от 3.75% на годишна база. Решението широко отговори на средните очаквания на анализаторите.
От банката изразиха опасения относно бъдещото изменение на инфлацията в еврозоната, поради очакваното по-нататъшно повишение на заплатите от европейските компании.

Направените през последните седмици коментари от официални представители на ЕЦБ карат инвеститори и анализатори да очакват повишение на лихвите в еврозоната на следващата среща на банката.

Основания за такива очаквания се дават и от доброто развитие на европейските икономики от началото на годината, като няма признаци, че тя ще се забави от регистрирания си през изминалата година най-голям за последните шест години ръст.

Добри данни бяха изнесени през изминалите две седмици за ръста в сектора на услугите, който заема и най-голям дял от икономиката на зоната. В същото време безработицата там е на най-ниското си ниво от началото на статистиката през 1993 година при ниво от 7.3%.

От банките Morgan Stanley, Commerzbank AG, UniCredit Market & Investment Banking и Fortis Bank завишиха очакванията си за лихвите в еврозоната до над 4% през настоящата година.

Паричното предлагане в еврозоната, което се следи изключително отблизо от централната банка на Европа се е повишило през февруари с най-много от 17 години насам.

От ЕЦБ направиха прогноза, че инфлацията в еврозоната ще се повиши до нива над 2% през следващата година, на фона на очакваното й ниво от 1.8% през настоящата година.

Еврото, което днес се повиши до нов двугодишен максимум спрямо щатската валута не регистрира съществено изменение в нивата си на търговия след оповестяването на решението на централната банка, като към момента единната валута се търгува на нива, близки до най-високата си стойност от две години насам при ниво от 1.3460 долара за евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg