Нови рекорди за франка

1768
Нови рекорди за франка

Швейцарският франк поскъпна до нови рекорди спрямо долара, еврото и британския паунд. Търсенето на спасение от несигурността заляла световните финансови пазари бе основна причина за това.

Швейцарската валута отбеляза най-голямото си поскъпване спрямо еврото от 2008-ма година насам, като се повиши и спрямо всички останали 16 основни валути.

Данни за ръст на продажбите в Швейцария, както и изненадващо повишение на производствената активност, съдействаха за по-нататъшното поскъпване на франка.

Еврото се понижи с 2.9% спрямо франка до 1.08467 рано тази сутрин, което бе най-голямото дневно понижение на валутата от 24 октомври 2008 година насам, при колапса на Lehman Brothers. Най-ниската достигната от двойката стойност бе при ниво от 1.0799.

Доларът също отбеляза нов исторически минимум спрямо франка. Най-ниското ниво, до което се понижи щатската спрямо швейцарската валута днес бе при ниво от 0.7608. Рано сутринта двойката се търгува при нива малко над 0.7650.

Рекордното дъно при паунда бе при 1.2397, а в момента британската валута се разменя за около 1.2460.

Единната валута отбеляза известно повишение спрямо долара и се разменя при нива от над 1.4200. Повишението обаче, изглежда доста крехко и може да бъде прекъснато, при връщане на валутната двойка под 1.4200.

Само поскъпване над 1.4250, може да затвърди ръста и да доведе до по-нататъшен такъв с цел 1.4300.

Британският паунд се търгува в относително тесни граници в търсене на посока и в диапазона между 1.6250-1.6300.

Преодоляване на едно от двете посочени нива може да инициира по-нататъшно движение в съответната посока. Пробив на 1.6250 обаче, изглежда като че ли по-вероятния сценарий на този етап.

Доларът се държи изключително стабилно спрямо йената, като очакванията на много от пазарните участници за намеса на централната банка на Япония не позволяват да видим обезценка на зелените пари.

Поевтиняването на двойката се ограничава от психологическото ниво от 77 йени за един щатски долар.

Една от малкото валути, спрямо които щатската се радва на стабилност и ръст е канадският долар. Поевтиняването на петрола съдейства до голяма степен за това. Един долар се разменя на нива от малко над 0.9600 канадски такива.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на валута

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...