Нулева инфлация в еврозоната, безработицата при 10.8%

1593
Нулева инфлация в еврозоната, безработицата при 10.8%

Еврозоната е регистрирала нулева инфлация през октомври, според прогнозите на Евростат, което все още оказва натиск върху ЕЦБ по отношение на монетарната политика на централната банка. Данните отговориха на средните очаквания на анализаторите и следват дефлация в размер на 0.1% през септември.

Резултатът сочи, че централната банка трябва да положи още много усилия, преди да достигне до целените си „здравословни“ два процента.

През изминалата седмица, след като запазиха лихвите без промяна, от ЕЦБ заявиха, че са напълно възможни допълнителни стимули за икономиката на еврозоната, която продължава да се задушава от ниската инфлация.


Понижението на енергийните цени продължава да е основен фактор за ниската инфлация. През октомври цената на петрола се понижи с 8.9% на международните пазари.

В противовес, цените на храните, алкохолните напитки и тютюневите изделия са се повишили с 1.5%, а тези на индустриалните стоки с 0.4% през октомври.

Имотите в еврозоната са поскъпнали с 1.1% през октомври за периода между април и юни, според данни на Евростат. От UBS предупреждават обаче, че имотите в някои водещи европейски градове, като Амстердам, Франкфурт и Париж, може да са надценени.

Следващото заседание на ЕЦБ се очаква да е през декември именно във Франкфурт.

В отделен доклад стана ясно, че нивото на безработицата в еврозоната се е запазило без промяна при нива от 10.8% през септември. Това на фона на 10.9% през август и далеч под безработицата от 11.5% през септември на миналата година.

Безработицата обаче е варирала в широки граници през изминалия месец - от 4.5% в Германия до 21.6% в Испания. 

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg