Обезценяването на долара продължава

2084
Обезценяването на долара продължава

Доларът продължава да потъва неограничено на валутните пазари, след като отново се появиха очаквания, че Федералният резерв ще разхлаби допълнително паричната политика на страната, за да стимулира бавното възстановяване. Стойността на зелените пари срещу еврото се срина до 5-месечно дъно и до 7-месечно спрямо кошница от водещи валути.

Според анализаторите на водеща японска банка, преобладаващите настроения са за закриване на дълги позиции на EUR/USD през настоящата седмица, което може да предизвика спад на курса през следващите дни.

Натиск върху EUR/USD оказват и продажбите на японски фирми-износители в кроса EUR/JPY, поради приключване на финансовото полугодие в Япония. Евентуални новини, свързани с финансовото състояние на държавите от ЕС, може да бъде допълнителен катализатор за закриващи операции. Доларът се очаква да запази негативната тенденция в средносрочен план, според Барклиз капитал, въпреки че в краткосрочен план е възможно временно поскъпване.

Австралийският долар се покачи до 0.9624, най-високо ниво от 26 месеца от очакванията за покачване на лихвата от централната банка през следващата седмица. В позитивна посока за австралийският долар беше доклада на президента на Федералния резерв - Бернанке в петък, който увеличи безпокойствата за състоянието на американската икономика и отключи спекулации за разширяване на програмата за количествени улеснения. Фундаменталната обстановка е позитивна за AUD/USD от над 50 % вероятност за покачване на лихвата на австралийския долар в началото на октомври. В положителна посока са и анализите на водещи австралийски институции, които определят тенденцията като възходяща, докато курсът е над бариерата в 0,9380/90. Според анализаторите на NAB потенциала на AUD/USD е за покачване към паритета.

USD/JPY остава да се движи в тесни граници. Долната част е лимитирана от опасения за интервенция, а горната част на рейнджа е ограничена от продажби на фирми - износители поради края на тримесечието. Според Комерцбанк, централната банка на Япония едва ли ще допусна пробив на 84.00, тъй като ще компрометира резултатите от интервенцията.

Университетският професор от Ню Йорк, Нуриел Рубини заяви, че има голяма вероятност от нова рецесия за икономиката на САЩ, а прогнозата за Япония остава 'анемична', подчертавайки рисковете за световното възстановяване. Според него китайската икономика може да срещне препятствия, следствие на слабия ръст на САЩ и Европа. Той е на мнение, че данните за БВП за второто тримесечие на САЩ ще бъдат ревизирани низходящо, заради лошите данни от жилищния сектор за юни. Рубини каза, че строгите мерки за съкращаване на дефицита в развитите икономики влияят негативно върху потребителското и бизнес доверието.

По време на азиатската сесия доларът получи лека подкрепа спрямо някои от основните валути. Спрямо еврото зелените пари поскъпнаха до 1.3426, след като часове по-рано единната валута удари нов 5-месечен връх в 1.3505 долара. Тази сутрин еврото се разменя в зоната 1,3450/60.

Днес предстоят данните за потребителското доверие и потребителските цени в Германия, данните за БВП на Великобритания за второто тримесечие, както и потребителското доверие в САЩ.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg