Обречените на поскъпване валути

2203
Обречените на поскъпване валути

В страните от развиващите се пазари са сериозно притеснени от притока на сепкулативен капитал. Притокът на краткосрочни „горещи" инвестиции доведоха до не само бурен ръст на фондовите пазари и пазарите на недвижими имоти, но и укрепиха националните валути. Но днес не е най-доброто време за това, смятат правителствата на развиващите се държави и започват да слагат прегради на пътя на „горещите пари", пише Interfax.

Осем от десет азиатски валути, чиито курсове се следят от Bloomberg, поскъпнаха спрямо щатския долар през тази година. Начело по ръст в региона е индийската и индонезийска рупия, както и корейският вон. Растат цените на жилищата, борсовият индекс АТР MSCI Asia Pacific скочи с 63% от дъното си през март.

Индия може да започне с мерки по сдържане на притока на чужд капитал на своите пазари, заяви представителят на финансовото министерство на страната Ашок Чавла. Чистите инвестиции на външни фондове в индийски акции достигнаха през годината 732.5 млрд. индийски рупии (15.77 млрд. щатски долара). Курсът на рупията спрямо долара нарасна с 4.7%, което се отрази върху търсенето зад граница на индийски стоки.

Южна Корея обсъжда мерки по регулиране на carry trade - операциите при употреба на долара, които са в основата на ръста в стойността на вона, отбеляза ръководителят на управлението за надзор на финансовите услуги Ким Чен Чан.

Индонезия и Казахстан заявиха тази седмица, че също обсъждат мерки, с които се цели сдържане на ръста на националните им валути, отразяващо се неблагоприятно на експортните обеми и е заплаха за икономическия им ръст.

Тайван забрани от 10 ноември на външни инвеститори да откриват срочни депозити в рамките на мерките по ограничаване укрепването на националната им валута.

Тази седмица Бразилия заяви за въвеждането на данък върху издаването на американски депозитарни разписки (ADR) на акции на бразислки компании, за да ограничи бързият приток на капитал към бразислки ценни книжа и да прекъсне ръста на бразилския реал спрямо щатския долар, който през тази година възлиза на 34%.

Бурният разцвет на протекциониъзъм се случва във време, когато никой не желае силна национална валута при неустойчиво икономическо възстановяване. При силна местна валута експортноориентираните отрасли стават не конкурентноспособни на световните пазари. Тогава същите могат да кажат едно „Довиждане" на скорошния изход от рецесията.

Правительствата на страните от развиващите се икономики не могат да удържат ръста в курса на националните им валути за сметка на ограничаване на притока на чуждестранен капитал, смятат аналитици на Brown Brothers Harriman & Co. и RBC Capital Markets.

„Контролът несъмнено ще забави укрепването, но няма да промени тенденциите", заяви старши валутният стратег на Brown Brothers в Ню Йорк Вин Тин пред Bloomberg.

Южнокорейският регулатор смята да препоръча на банките да държат повече средства в активи, деноминирани в чужда валута, които могат лесно да се конвертират в парична маса, за да може да се избегне повторението на миналогодишната кредитна криза. Местният вон поскъпна през годината с 8.2%. Много повече сред десетте активно търгувани азиатски валути бе подемът на индонезийската рупия - 14%.

„Подобни мерки имат краткосрочен ефект за успокояване темповете на поскъпване на валутата", отбелязва аналитикът на RBC в Торонто Едуардо Суарез. - „Ръстът на валутите, който наблюдаваме в много държави с развиващи се икономики е продиктуван от силните очаквания за икономически ръст, за подобряване на кредитните пазари и подема на фондовите пазари. Не мисля, че предприетите действия са способни изцяло да пресекат повишението във валутните курсове".

Индонезийската Централна банка разглежда възможността за ограничаване на инвестициите на чужденци в съкровищни бонове, заяви заместник управителя на Централната банка Дармин Насутьон.

„Въвеждането на контрол над капиталите може да охлади оптимизма спрямо развиващите се пазари", смята Вин Тин. Като пример той посочи Чили, където в периода от 1991 до 1998 г. бяха въведени данъци върху краткосрочните потоци на чуждестранен капитал в опита си да се избегнат валутни спекулации.

„Придобитият ни опит от 90-те години показва, че въпреки контрола върху притока на капитали, валутният курс нарасна значително", заяви президентът на Централната банка на Чили Хосе де Грегорио. Курсът на чилийското песо, нараснало с 9% спрямо долара през октомври, се срина в четвъртък след изявление на президентът на ЦБ за възможни интервенции на валутния пазар.

Индия също може да предприеме мерки за ограничаване на притока на капитал, в случай, че чуждите инвестиции продължат да растат, заяви в четвъртък представителят на финансовото министерство на страната. Индийската рупия поскъпна спрямо долара с 3.1% през тримесечието.

Китай е малко в стани от случващото се. Миналата седмица Народната банка на Китай промени формулировката на валутната си стратегия и оттогава се засилват спекулациите за това, че ЦБ ще позволи на юана да поскъпне. В заявление на банката на КНР се посочва, че валутната политика на страната ще отчита „притока на капитали и динамиката на водещи валути".

Според експерти това е пряко указание за масов приток на спекулативен капитал в Китай и отслбаване в курса на щатския долар. Промяната във формулата би могла да се разглежда като резултат от натсика над Китай за повишаване курса на юана от страна на САЩ, ЕС и Япония, отбелязва FT. Въпреки това министърът на търговията на КНР Чен Демин призова ЦБ да осигури стабилност на националната валута, за да има условия за „стабилни очаквани" на износителите.

Китай „върза" отново курса на юана към долара в средата на миналата година и спада на американската валута повлече със себе си и юана, спрямо другите световни валути, но най-вече спрямо еврото и йената. Това се отрази благоприятно на износа на КНР. От 2005 до 2008 г., откакто бе отменена „връзката" с щатския долар, курсът на юана се възстанови с 20 на сто.

Редица страни с разиващи се икономики, в това число Русия, Тайланд, Южна Корея, Филипините, Бразилия и Тайван прибягват към валутни интервенции и предприемат други стъпки по сдържане спада в курса на долара и укрпеването на националните им валути. По данни на Brown Brothers Harriman най-големите държави с разиваща се икономика са похарчили за последните два месеца от сорта на 150 млрд. долара за валутни интервенции в опита да подкрепят долара. Много търговски партньори на САЩ не ги устройва рязката обезценка на долара, което Вашингтон не одобрява на думи, но подкрепя де факто.

В този момент слабият долар е в подкрепа на американския експорт, което спомага за отслабване хватката на рецесията в САЩ.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg