Очаква се Фед да запази лихвите в САЩ непроменени при 5.25% на годишна база

486
Очаква се Фед да запази лихвите в САЩ непроменени при 5.25% на годишна база

Днес стартира двудневната среща на Фед, на която се очаква лихвите в най-голямата световна икономика да бъдат запазени без промяна при ниво от 5.25%, в борбата на резерва срещу инфлацията.

Нивото на краткосрочните лихви в САЩ не е променяно от близо една година насам, като повишението им на някоя от следващите срещи също изглежда малко вероятно, на фона на силното забавяне на ръста на щатската икономика.

През първото тримесечие на годината ръстът възлезе на 0.6% на годишна база, в резултат на слабостта в сектора на недвижимите имоти, като щатската икономика се очаква да регистрира ръст през настоящата година от 3% на годишна база.

По-нататъшна яснота относно бъдещата политика на резерва се очаква да се даде от изявлението след приключването на двудневната среща, смятат специалисти.

Очакванията са лихвите в САЩ да бъдат запазени до края на годината без изменение, като все повече стават анализаторите, които прогнозират дори следващата стъпка на Фед по отношение на лихвите да е в посока на тяхното намаляване.

За сравнение, равнището на краткосрочните лихви в Япония е при ниво от 0.5% на годишна база, като по-ниски към момента са и лихвите в Еврозоната.

Основният индекс на потребителските цени в САЩ отбеляза повишение от 2% през април на годишна база, което бе леко понижение, в сравнение с регистрираната месец по-рано инфлация в размер на 2.1%.

Средните очаквания на анализаторите са нивото на инфлацията в САЩ, която се предопределя основно от повишение в цените на горивата, да продължи да се понижава през следващите месеци до края на годината.

Доларът се търгува в относителни тесни граници спрямо останалите основни валути в очакване на решението на резерва, както и на изявлението му след края на срещата.

Еврото се търгува към момента на нива от около 1.3440 долара за едно евро, след като премина на ниво над 1.3400 долара в началото на седмицата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg