Очаква се Китай да продължи с умерената си политика на валутна либерализация

484
Очаква се Китай да продължи с умерената си политика на валутна либерализация

Китай се очаква да продължи с умерената си политика на валутна либерализация с умерени темпове, за да не се наранят ръстът и износът на китайската икономика, посочиха данни от официални правителствени представители.

Очаква се националната валута на най-бързоразвиващата се основна световна икономика да поскъпва в рамките на 3% годишно спрямо долара, което ще бъде резултат от желанието на официалните ръководни органи от постепенно поскъпване на юана.

На фона на значителния външен натиск към страната, идващ от основните й търговски партньори, правителството на Китай все още говори за постепенна валутна либерализация.

Основният политически натиск върху страната за по-агресивна валутна либерализация идва от страна на САЩ, като основният търговски партньор на Китай обвинява страната, че поддържането на юана на изкуствени нива спрямо долара дава нечестни конкурентни предимства на китайските компании на международните пазари.

От централната банка на Китай нееднократно повториха желанието си за поддържане на валутния курс на националната единица на страната, стабилен на нива, които няма да наранят ръста на икономиката.

Според специалисти като разумна граница на обезценка на националната валута се приема 3%, като по-високо ниво би довело до фалити на китайските износители.

В петък миналата седмица финансовият министър на САЩ - Хенри Поулсън заяви, че правителствата на двете страни принципно са се споразумели за по-нататъшни действия за валутна либерализация в Китай, като противоречия между двете страни съществуват единствено по въпроса за скоростта й за провеждане.

От частичната валутна либерализация през юли 2005 година китайската валута е поскъпнала с едва 5.1% спрямо долара, което води до силното недоволство на щатските компании.

Междувременно от правителството на Китай заявяват, че предприетите административни ограничения върху ръста на китайската икономика са довели до намаляване на търговския излишък на страната през март до 6.9 млрд. долара от 23.8 млрд. долара през февруари и 15.9 млрд. долара през януари.

Въпреки това обаче, китайската икономика регистрира значително по-голям от очакванията на правителството ръст в размер на 11.1% през първото тримесечие на настоящата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...