Опасността от повторна рецесия все още остава

784
Опасността от повторна рецесия все още остава

Притесненията около дълговата криза в Европа отново обсебиха инвеститорите. Това доведе до поевтиняване на единната валута и стойността и се понижи, след като достигна най-високата си точка за последните 6 месеца спрямо американския долар. EUR/USD остава под 1.3700 от слуховете, че Ирландия ще трябва да съкрати допълнително 4.5 млрд. евро за бюджета през декември.

В негативна посока е и сделката по покупката от френската компания Sanofi-Aventis на американската Genzyme Corp.за 18.5 млрд. долара. Индексите в Европа спадат от слуховете, че бюджетният дефицит на Ирландия може да се окаже по-голям от очакванията. Негативен ефект оказа и ръста на безработицата в Испания след края на туристическия сезон. Регистрираните безработни нараснаха с 48 102.

Броят на дългите позиции в евро е достигнал към 28 септември най-висока стойност от ноември 2009 г., когато EUR/USD беше на 1.5100. Според Danske Bank, това най-вероятно ще бъде причина за спад на курса. "Икономическата обстановка в региона остава притеснителна, коментира Нийл Мелър, валутен анализатор от Bank Of New York Mellon. Дълговите проблеми най-вероятно ще сложат край на поскъпването на еврото в последно време", допълни той.

Още една причина за отблъскването от 6-месечния връх се оказа и изказването на нобеловият лауреат по икономика Джоузеф Стиглиц. Той предупреди, че вълната от строги мерки, която залива Европа в момента, може да доведе до нова рецесия и допълни, че бъдещето на еврото е под съмнение.

Стиглиц повдигна отново въпросът, че спекулантите може скоро да се прицелят в Испания, която се бори с възстановяването след рецесията. „Америка може да е предизвикала световната рецесия, но в Европа в момента има всички предпоставки за поддържането й", заявява той. „Може би е по-добре да се признае провала на еврото и да се върви напред, отколкото да се плаща високата цена на безработицата и страданието на хората", завърши нобеловият лауреат.

Предстоящите продажби на съществуващи домове в САЩ са се повишили за втори пореден месец през август, дори с повече от очакваното, като по този начин дават надежди за възстановяване на жилищния пазар. Така индексът, който ги отчита се е повишил с 4.3% до 82.3 пункта. Участниците на пазара прогнозираха ръст от 2.6%. Икономисти коментират, че атрактивните условия заради ниските лихви по ипотечни кредити са причина купувачите да се върнат на пазара. Въпреки това обаче, скоростта на възстановяване в продажбите на жилища все още зависи повече от създаването на работни места и нарастването на потребителското доверие.

Тази сутрин Австралийската и Японската централна банка изненадаха пазара с неочакваните си решения. Австралийската банка остави непроменен основния лихвен процент на 4.5%, след като очакванията на пазара бяха за повишение до 4.75%, които играчите вече бяха отиграли за последните няколко седмици. Японската централна банка също изненада пазарите като понижи основния лихвен процент на 0.00%, след като месеци наред оставаше непроменен на 0.10%.

Австралийският долар спадна с повече от цент спрямо американския си съименник, до 0.9565. Едно евро се разменя на нива от 1.3660/80.

Днес предстоят данните за индексите в сферата на услугите за Еврозоната и САЩ и продажбите на дребно за Еврозоната.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg