Отново бягство към долара и йената

646
Отново бягство към долара и йената

Доларът и йената продължават да поскъпват спрямо повечето от основните валути, след като липсата на апетит към риск сред пазарните участници отново увеличи търсенето на двете валути като спасително убежище. Вследствие на разочароващите данни през последните няколко дни, страховете, че възстановяването на глобалната икономика се забавя, стават все по-силни. Това ще продължава да оказва натиск върху високодоходните валути.

Данните на германското правителство показаха, че секторът на услугите се е разраснал по-бързо от очакваното през август, но производството се е свило. Такива данни цитира индексът на мениджърите, отразяващ колко от ръководителите в компаниите са докладвали по-добри условия спрямо предишния месец. За еврозоната обаче услугите са се свили, а производството е спаднало с повече от очакваното. Това е причина анализаторите да очакват Европейската централна банка да държи лихвите ниски и през 2011 г.

Според доклад на агенция Moody"s, по-бавният икономически растеж в Европа може да предизвика понижение на кредитния рейтинг на някои страни от стария континент, тъй като всяко едно икономическо забавяне може да отслаби възможността на отделните страни да абсорбират допълнителни шокове в системата. "Най-важното за една рейтингова агенция е да оцени дали бюджетните ограничения ще продължат да тегнат над икономическия растеж в близките години", се казва в проучването.

Търговското напрежение между САЩ и Китай се засилва до най-високо ниво от Студената война, тъй като САЩ не може да разчита повече на финансиране от Китай според Telegraph. Покупките на американски облигации от Китай, Япония и Англия са спаднали до най-ниско ниво от 2 години. Китай реинвестират търговския излишък във японски, корейски и тайландски облигации, както и в латиноамерикански облигации.

USD/PY спадна до 84.94, след като срещата между премиера Кан и президента на централната банка приключи без оповестен резултат. Според изявления на официални лица, поскъпването на йената е безперспективно. Управляващата партия ще предложи конкретни мерки срещу поскъпването на йената и стимулирането на икономиката на 26 август. Според пазарните слухове, поръчките за продажба в USD/JPY са в региона 85.80/90, а поръчките за покупка на фонда Кампо са в 84.75-85. EUR-JPY спадна до най-ниско ниво от 9 години насам, в 107.21.

GBP/USD се покачи до 1.5617 от анализа, че лихвата на паунда ще се покачи до 8.0 % в рамките на 2 години. Паундът остана под техническата съпротива в 1.5610 и прекрати най-продължителната си положителна тенденция от 14 месеца от бюджетните съкращения на правителството на Камерън, които ще започнат да се отразяват в негативна посока върху темповете на икономиката според Блумберг. Централната банка на Англия намали прогнозата за БВП за 2012 г. до 3 % спрямо 3.6 %, от негативния ефект на бюджетните съкращения. Индексът на потребителското доверие в Англия спадна през юли за трети пореден месец, а ръстът на цените на недвижимостите от началото на 2010 г. беше напълно неутрализиран.

EUR/USD потъна до 1.2620 по време на азиатската сесия тази нощ, след като по-рано през вчерашният ден достигна 1.2729, където бяха разположени добри ордери „продава". Прицелването на стопове в 1.2663/64 - петъчното дъно, ускориха спада на единната валута. В ранните часове на европейската сесия едно евро се разменя за 1.2640/50 долара.

Днес ще бъдат публикувани финалната публикация на БВП на Германия за второто тримесечие и индустриалните поръчки за Еврозоната.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg