Отново ръст на еврото

715
Отново ръст на еврото

В понеделник еврото успя да възвърне загубите от края на миналата седмица и след разнопосочна търговия затвори на нива от 1.3805 долара. Единната валута намери подкрепа от пролихвените изказвания на шефа на Италианската централна банка и член на Европейската централна банка - Драги. Той каза, че инфлационното напрежение изисква ЕЦБ внимателно да оцени времето и методите за възстановяване на нормалните парични условия и лихвени нива. Според него, "паричната политика трябва да предотврати влошаването на инфлационните очаквания и да се попречи на възможността международния ценови натиск да премине върху вътрешните цени в Еврозоната и върху заплащането в дългосрочен план".

Това е поредно изказване на член на ЕЦБ изразяващо опасение за ценовата стабилност в Еврозоната е поредна индикация, че Централната банка може по-скоро от очакванията да прибегне до повишение на лихвите. Влияние на еврото оказа и низходящо ревизираната инфлация в Еврозоната. Потребителските цени са нараснали с по-бавна скорост през януари, отколкото първоначално се смяташе, тъй като цените на по-малко волатилните стоки са спаднали рязко спрямо декември. Така годишната инфлация за отчетния период е била 2.3% в 17-те страни, които използват еврото, като предварително бе изчислено, че ще бъде 2.4%. В същото време, инфлацията бележи ръст спрямо декември, когато бе 2.2% и е на най-високо ниво от октомври 2008 г., когато бе 3.2%.

Участниците на пазара прогнозираха да няма промяна спрямо предварително изнесените стойности от Eurostat. Въпреки низходящата ревизия, инфлацията остава по-висока от поставената цел на ЕЦБ, която е за ниво от 2%. Потребителските цени в Еврозоната са спаднали с 0.7% на месечна база през януари, като прогнозираше това понижение да бъде от 0.6%. Месец по-рано те се повишиха с 0.6%. Инфлацията остава на високо ниво, главно заради цените на енергийните продукти, които продължават да нарастват на годишна база.

Британският паунд отбеляза силен ръст спрямо долара в понеделник, като затвори търговията на нива от 1.6254 долара. Подкрепа на паунда оказаха слухове за покупки на паунди от Азиатска Централна Банка, спад в доходността на 10-годишните Американски държавни ценни книжа към 3.39%, както и слуховете за възможни солидни ордери купува за GBP поради края на месеца.

Йената остана почти без промяна спрямо долара вчера и затвори на нива от 81.76 йени. Общият натиск върху долара и натиска върху доходността на американски държавни облигации, както и напрежението в Близкия Изток и Северна Африка и покачването на цените на петрола остава негативен фактор за долара и позитивен за йената.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg