Пазарът остава без ясна посока

544
Пазарът остава без ясна посока

Вчерашният ден остана сравнително спокоен за финансовите пазари, поради почивния ден в САЩ и Великобритания. Повечето валутни двойки останаха в тесен рейндж, опитвайки се да намерят вярната посока. Някои от спекулантите смятат, че проблемите с дълговата криза в Европа вече са калкулирани в цената на еврото, други продължават да продават при всяко ново покачване на единната валута.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за май на годишна база се покачи до 1.6%, спрямо 1.5% за предходният период, при очакване за ръст от 1.7%. Това е предварителната извадка на индекса, който е измерител на нивото на инфлацията. Първоначално данните оказаха подкрепа на единната валута и тя се покачи до 1.2324 спрямо долара, но не се задържа дълго на тези нива и тръгна отново надолу до 1.2267. Германският фин. министър Шойбле каза, че спадът на еврото е тревожен, но вижда вече неговата стабилизация. Той отбеляза също, че гледа на спада като на временен.

Шефът на ЕЦБ Трише, от своя страна, отхвърли слуховете за англо-саксонски заговор срещу еврото и подчерта, че еврото е "валута със силно доверие, която запазва своята стойност". Той посочи, че някои от последните икономически данни подсказват, че Еврозоната може би се държи малко по-добре от очакванията през второто тримесечие на 2010 г. Но отново отбеляза, че "ние трябва да останем много предпазливи".

Британската търговска камара предупреди, че Великобритания е изправена пред риск от т.н. "двойна рецесия" и че правителството би трябвало да се ограничи да прави по-драматично съкращаване на разходите (по-голямо свиване на дефицита), докато не се гарантира стабилно икономическо възстановяване. Въпреки това предупреждение, BBC ревизира своите прогнози за БВП на UK за 2010г. До +1.3% на годишна база, спрямо +1.0%, но за 2011 г. очаква растеж от 2.0%, спрямо предишната прогноза за растеж от 2.1%.

BCC също така отбеляза, че кризата в Еврозоната и вълненията на глобалните финансови пазари заплашват да охладят изгледите за растежа на UK. Тези прогнози провокираха известно покачване на паунда и той бе една от най-печелившите валути през изминалият ден, отбелязвайки повишение от близо 1.5 цента спрямо щатският долар.

БВП на Канада за март на месечна база се покачва до 0.6%, спрямо 0.3% за предходният период, след като очакванията бяха той да достигне до 0.5%. На тримесечна база показателят също надмина очакванията на анализаторите за ръст от 5.8%, отбелязвайки повишение до 6.1%, спрямо 5.0% за предходния период. Индексите на промишлените цени и този на цените на суровините също отчетоха повишение. Данните предизвикаха ръст на канадската валута спрямо повечето основни валути на пазара, потвърждавайки нейната стабилност през последните няколко месеца.

В ранните часове на тази сутрин Австралийската централна банка взе решение да запази основният лихвен процент на ниво от 4.5%, въпреки сериозното покачване на инфлацията до цели 3.7% за месец май, спрямо 2.9% за април, като това е най-силният растеж от октомври 2008 г. насам. Минути по-рано обаче, разрешителните за строеж разочароваха пазара, отчитайки сериозен спад от -14.8%, спрямо 16.8% месец по-рано. На годишна база се понижават до 21.3%, спрямо 51.6% за предходния период.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg