Пазарите реагираха положително на споразумението за дълга

669
Пазарите реагираха положително на споразумението за дълга

Само два дни преди крайния срок за вдигане на тава на държавния дълг, републиканци и демократи се споразумяха да съкратят 2.4 трлн. долара през следващите 10 години. Планът включва двуетапен процес за намаляване на бюджетния дефицит на САЩ. В първата фаза тавана на дългът ще бъде повишен с 900 млрд. долара, в замяна на което ще бъдат направени съкращения на разходите в рамките на 1.5 трлн. долара. За тази цел ще бъде сформирана специална комисия, която да изготви план за съкращаване на бюджетните разходи в дългосрочен план.

Желанието на президента Барак Обама е таванът на дълга да бъде повишен достатъчно, за да не се наложи ново вдигане през следващата изборна година. Предварително договорената сума би трябвало да е достатъчна поне до края на 2012 г. За да влезе обаче, споразумението в действие, днес той трябва да бъде одобрен от Сената и Камарата на представителите. Ако обаче това не се случи, анализаторите очакват пазарите да се сринат.

От рейтинговата агенция Moody's обявиха, че САЩ ще запазят безупречният си ААА рейтинг, независимо от решението на политиците по съкращаване на държавният дълг. В средносрочен план обаче, ако Белият дом и Конгресът не постигнат споразумение и реални резултати агенцията ще преразгледа оценката си. Евентуалното намаляване на кредитния рейтинг на държавния дълг на САЩ ще предизвика шок във финансовата система, посочва Ройтерс. На този етап единствено прогнозата към него би могла да бъде променена на отрицателна.

Пазарите реагираха положително на първичното споразумение между политическите лидери. Японският борсов индекс нарасна с 1.8%, американските фондови фючърси също отвориха със сериозен ръст. Доларът нарасна при отварянето на пазара, спрямо основните си конкуренти, най-осезаемо срещу японската йена и швейцарския франк, но в последствие загуби сила и започна да се понижава.

„За да бъде трайно ралито на фондовите пазари, е необходимо повече от едно първоначално споразумение", заяви Мохамед Ел-Ериан, главен инвестиционен директор в най-големият облигационен фонд PIMCO. Според анализатори сделката ще облекчи моментното напрежение на пазарите, но ще се отрази върху икономиката и американските граждани за години напред.

Въпреки постигнатото споразумение, рискът то да не бъде прокарано от Сената, остава, както и риска от реакцията на рейтинговите агенции. Според пазарните слухове намаляването на рейтинга на САЩ е почти сигурно.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg