Пазарите в очакване на стрес тестовете

812
Пазарите в очакване на стрес тестовете

Пазарите остават без ясно изразена посока, но въпреки това не са лишени от волатилност и резки движения. Мистерията около резултатите от стрес тестовете на 91 европейски финансови институции спира инвеститорите на пазара да вземат решение относно една по дългосрочна инвестиция на валутните и капиталови пазари.

В началото на вчерашната европейска сесия EUR/USD започна окуражаващо, пренебрегвайки негативните новини като спирането на финансовата помощ за Унгария, понижения рейтинг на Ирландия и дори слуховете, че голямата германска финансова компания за заеми - Hypo Real Estate не е преминала успешно стрес теста.

Изненадващо силното повишение на промишлените цени на Германия за юни пък беше проинфлационен сигнал и също оказа известна подкрепа за покачването на единната валута до нов двумесечен връх в 1.3028. Индексът на промишлените цени с 0.6% на месечна база, при повишение от 0.3% за предходния период и с 1.7% на годишна база, при 0.9% година по-рано.

След успешното прицелване на стопове на къси евра в 1.3010/15, EUR/USD обърна рязко посоката, сривайки се до 1.2839 за кратък период от време, при което хвана неподготвени погрешно дълги спекулативни играчи на евра. Слабият тримесечен аукцион за дългови книжа на Унгария и последвалият спад на Европейските борси помогнаха за покачване на долара и йената на форекс пазара, като и кросът EUR/JPY върна рязко от 113.35 сутрешния връх към и дори под 112.00 нивото. Кросът EUR/CHF се покачи до 1.3680, най-високо ниво от месец, от покупки на голяма германска банка, но и там последва бърз спад до 1..35.

Въпреки покачването на еврото от началото на юни, фундаменталната картина в Еврозоната остава негативна. Покачването на еврото е реакция на отслабването на долара, а не на промяна на фундаменталната обстановка. Гърция анулира преди седмица плановете си за нови емисии от облигации. Рейтингът на държавата вече е извън инвестиционната област. Унгария прекрати преговорите си с МВФ за спешна кредитна линия от 20 млрд. евро, а ситуацията на Гърция е далеч по-сложна от тази на Унгария. Според инвестиционния съветник на канцлера Шрьодер, Алън Браун, Гърция вероятно ще реши, че да напусне ЕС е по-малкото зло от драконовските мерки по съкращаване на бюджетния дефицит. Според Алън Браун, ЕС не се разпадна на този етап, но риска в средносрочен план остава. "Това е трагедия от няколко действия", заяви Браун.

Централната банка на Канада увеличи лихвата с 25 пункта до 0.75 %, но не предвижда бъдещо нейно покачване. Вероятността от покачване на лихвата през септември спадна до 45 % спрямо 65 % преди днешното решение на банката. Днес се очакват данните за продажбите на едро за Канада.

Днес има аукцион за нови държавни облигации на Германия с падеж 2040 г. за 4 млрд. евро и 10-годишни за 1 млрд. евро. Резултатите от аукциона ще бъдат публикувани малко след 12 часа българско време. Малко преди това ще бъдат публикувани минутите от последното заседание на Английската централна банка, от които ще се разбере как е протекло гласуването относно решението за лихвените нива и бъдещите намерения на банката относно монетарната политика на страната.

Към момента на междубанковия пазар едно евро се разменя в зоната 1.2870 - 1.2900 долара, като валутната двойка остана в този тесен рейндж през цялата азиатска сесия.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg