Пазарите все още очаровани от стрес тестовете

551
Пазарите все още очаровани от стрес тестовете

EUR/USD се покачи вчера до 1.3005 от положителната пазарна реакция на стрес теста на европейските банки. Големи банки като английската HSBC Holdings Plc и американската Wells Fargo & Co., както и немската Deutsche bank ревизираха във възходяща посока прогнозата си за курса на EUR/USD. Според анализаторите на английската банка HSBC, еврото ще поскъпне към края на годината до 1.3500. Анализаторите на Голдмън Сакс ревизираха прогнозата си за курса на еврото два пъти през месеца и към момента очакват спад на долара към януари 2011 г. до 1.3500 и 1.3800 след година.

Според анализаторите на Citigroup обаче, ако в стрес теста на европейските банки беше заложен вариант за обезценка на дългосрочните активи на европейските банки в суверенни дълги книжа на страни от Еврозоната, то 24 от 91 тествани банки щяха да не преминат теста на натиск и щеше да има общ недостиг на капитал от около 15 млрд.евро, а не както официалните резултати показаха недостиг само на 3.5 млрд.евро. Финансистът Нуриел Рубини също изрази негативно мнение относно стрес тестовете, заявявайки че са нереални и не отразяват най-лошите сценарии за развитие на икономиката на стария континент.

Пазарът за сега отиграва положителните резултати от тестовете, което се отразява негативно на американския долар и позитивно на лихвоносните валути и фондовите пазари като цяло. Фондовият пазар на Уолстрийт реагира с добро покачване на по-силните от прогнозите данни за продажбите на нови жилища в САЩ за юни. Продажбите се качват с 23.6% на месечна база, което е най-силното повишение от май 1980 г насам. Въпреки силния отскок в продажбите на нови жилища, данните все още са вторите най-слаби в историята от 1963 г. насам, след рекордния срив на продажбите през май 2010 г. до 267 хил. броя на годишна база. На годишна база продажбите на нови жилища в САЩ за юни падат с 16.7%.

Друга причина за слабостта на американската валута вчера беше и изказването на Бернанке, който определи икономиката на САЩ като "необичайно несигурна". Така инвеститорите поставиха акцент върху стабилността на финансовата система на САЩ и плановете на Федералния резерв да продължи с политиката на "количествени улеснения", което не изключва намаляване на лихвата на долара с цел стимулиране на икономиката.

По преценка на финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнер американската икономика няма да изпадне отново в рецесия. "Ще отнеме време, за да се възстановят щетите. После отново ще имаме създаване на работни места и привличане на инвестиции", добави Гайтнер. Според него, САЩ трябва да се обявят за премахване на бюджетния дефицит. Той се обедини около идеята за данъчни облекчения за хората с по-ниски заплати, като по този начин ще се облекчат и фирмите. Наскоро подписаната от президента Барак Обама реформа на финансовия пазар също ще допринесе за възстановяването на доверието в икономиката, подчерта Гайтнер. Според него има още какво да се направи на пазара за финансиране на недвижими имоти.

В ранните часове на тази сутрин EUR/USD се доближи до върха от миналата седмица в 1.3027, достигайки до 1.3017, след което последва натиск от страна на американската валута. Към 8 ч. българско време двойката се разменя за 1.2990-1.3000, но като цяло пазарът остава без ясно изразена посока, движейки се в тесни граници и слаба волатилност.

Днес се очакват потребителското доверие за САЩ и Германия, паричното предлагане в Еврозоната, както и индексът за цените на жилищата в САЩ. Днес има и аукцион за нови двегодишни американски държавни облигации.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg